Britse mededingingsautoriteit onderzoekt Amazon-investering

Rusland : X5 test winkelafdelingen bij Karusel-vestigingen
De Russische X5 Retail Group werkt samen met de huisraadretailer Hoff om een format te testen, waarbij afdelingen van Hoff worden geopend in Karusel-vestigingen van X5. Vier hypermarkten van X5 in onder andere Moskou en Sint Petersburg hebben gedurende deze zomer winkelruimte geleased aan Hoff Home. Hoff-oprichter Mikhail Kuchment: "We zijn ervan overtuigd dat klanten van Karusel positief zullen zijn over onze expertise. Tegelijkertijd zorgt de samenwerking met het hypermarktformat ervoor dat Hoff beter aanwezig zal zijn in regio's met meer winkelverkeer."
Bron: esmmagazine.com 

VK: Asda en Just Eat bezorgen binnen 30 minuten
Asda werkt samen met Just Eat aan een thuisbezorgservice, waarbij bestellingen binnen 30 minuten aan huis kunnen worden geleverd. Ook wordt een eerdere pilotfase met Just Eat verder uitgebreid, zodat nu meer klanten versgebakken pizza's bij Asda-winkels kunnen bestellen. Volgens Asda-CEO Roger Burnley was deze pilotfase van vorig jaar een groot succes, in zoverre dat dit programma voor het einde van dit jaar naar in totaal 50 winkels wordt uitgebreid." 
Bron: aol.co.uk 

Georgië: 100 nieuwe winkels voor Nikora
De supermarktketen Nikora breidt uit in Georgië. Bij vestigingen van de pompstationketen Lukoil worden supermarkten geopend. Ook wordt een online bezorgdienst geopend via de mobiele app Glovo. In totaal worden 100 nieuwe vestigingen opgezet. “Onze keten probeert altijd zijn klanten tegemoet te komen met interessante innovaties. Een hiervan is om online thuisbezorging mogelijk te maken bij Nikora-vestigingen via de bezorgdienst Glove. Klanten kunnen zoveel bestellen als ze willen betalen met contant geld of creditcard", aldus Nikora-directeur David Urushadze.
Source: inchannel.com 

Amazon Business Prime van start in Verenigd Koninkrijk
Amazon is in het Verenigd Koninkrijk begonnen met Amazon Business Prime. De nieuwe bezorgdienst werkt net als bij Prime door middel van een abonnement, waarmee nu ook bedrijven gebruik kunnen maken van alle voordelen van Amazon Prime. Ook kunnen bedrijven met een Prime-lidmaatschap informatie over hun uitgaves inzien, een beleid instellen met betrekking tot het eigen budget en het Prime-abonnement op de eigen bedrijfsvoering aanpassen. Op 15 en 16 juli organiseert Amazon een zogeheten Prime-dag.
Bron: ecommercenews.eu 

India: Walmart opent 25ste cash-and-carry-winkel in Indore
Walmart India heeft bekend gemaakt dat in de stad Indore in de regio Madhya Pradesh de 25ste Indiase cash-and-carry-groothandelszaak wordt geopend. Walmart wil op deze manier zijn bereik in de Indiase sector uitbreiden. De winkel in Indore maakt gebruik van het merk Best price. Het is de tweede groothandelszaak van Walmart in deze stad en tevens de vierde in de regio Madhya Pradesh. Volgens Walmart India komt de vestiging vooral tegemoet aan de vraag vanuit kleine ondernemingen, zoals winkels volgens het Indiase kirana-format. Ook wordt er geleverd aan kantoren, de horeca en andere bedrijven in de omgeving.
Bron: yourstory.com 

VK: Co-op vermindert uitstoot van broeikasgassen
The Co-operative gaat meer werk maken van het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Ook gaat de retailgroep meer ondersteuning geven aan wereldwijde initiatieven tegen klimaatverandering. In de periode van 2006 tot 2016 wist de keten zijn uitstoot van broeikasgassen met de helft te verminderen. Voor 2025 moet nog eens 50% aan uitstoot worden verminderd. In het afgelopen jaar verminderde Co-op de uitstoot van broeikasgassen met 20%. Het beleid met betrekking tot meer duurzaamheid werd goedgekeurd door Co-op leden tijdens de algemene vergadering van het bedrijf in mei.
Bron: esmmagazine.com 

Spanje: Carrefour vermindert plastic afval in eigen winkels
De Franse supermarktketen Carrefour gaat in Spanje maatregelen nemen tegen plastic afval. Het plasticverbruik bij verpakkingen moet worden verminderd en in sommige gevallen geheel worden weggewerkt. De maatregelen die worden genomen zijn opgesteld aan de hand van directe inbreng van consumenten. De consument raakt steeds beter op de hoogte van de problemen van plastic afval. Carrefour heeft als doel om met een aantal initiatieven de plastic consumptie met meer dan 80% te verminderen. Dit proces is nu al in gang gezet bij de groenten- en fruitafdelingen van biologische winkels. In plaats van plastic wordt hier gebruik gemaakt van duurzamer materiaal, zoals karton of cellulose. Plastic verpakking van olijven of augurken wordt vervangen door glaswerk. Ook wordt bij fruit meer gebruik gemaakt van netzakken in plaats van plastic.
Bron: internationalsupermarketnews.com 

Britse mededingingsautoriteit onderzoekt Amazon-investering
De Britse mededingingsautoriteit heeft de voorgenomen investering van Amazon in de online thuisbezorger Deliveroo tijdelijk tegengehouden. De overheidsinstantie wil mogelijk eerst een onderzoek uitvoeren naar de gevolgen van de geplande investering. Amazon is van plan om $575mln (€506,7mln) in Deliveroo te steken, waarmee de e-commerce-gigant een directe concurrent wordt voor onder andere Uber Eats. De Britse mededingingsautoriteit beraadt zich vooralsnog op de noodzaak van een onderzoek. Het overheidsorgaan maakt zich zorgen over of door de investering er nog wel sprake gaat zijn van twee afzonderlijke bedrijven, of dat de investering feitelijk neerkomt op een fusie.
Bron: reuters.com 

Eurostat: 0,3% minder omzet in mei voor Eurozone
De retailomzet van markten binnen de Eurozone nam in mei onverwachts af. De omzet is in vergelijking met april met 0,3% gedaald. Dit blijkt uit statistieken van het marktonderzoeksbureau Eurostat. Analisten van Reuters waren juist uitgegaan van een lichte toename van 0,3%. Jaar op jaar gezien steeg in mei de omzet bij Eurolanden met 1,3%, wat ook nu weer iets minder was dan de 1,6% die door analisten werd verwacht. De cijfers over mei laten voor de tweede maand op rij een negatief resultaat voor de retailsector zien. Consumenten in de Eurozone gaven in mei 0,5% minder uit aan levensmiddelen, dranken en tabak.
Bron: reuters.com 

VK: Asda-directeur ziet mogelijkheden voor beursgang
Volgens Asda-CEO Roger Burnley laat het moederbedrijf Walmart de Britse keten Asda over mogelijk twee tot drie jaar een beursgang maken. De plannen voor een beursgang kwamen nadat de Britse mededingingsautoriteit eerder dit jaar een fusie tussen Asda en de concurrent Sainsbury's tegenhield.
Bron: reuters.com 

VS: Kroger introduceert nieuw huismerkconcept
Kroger heeft een nieuw huismerkconcept geïntroduceerd, dat met name consumenten met een voorliefde voor gastronomie aan moet spreken. Ook wordt een nieuw supermarktconcept voor stadsgebieden met een eigen restaurant geïntroduceerd. De zogeheten Treasure EmporiYUM wordt in de zomer bij ongeveer 200 Marketplace-locaties geopend. De ketens met een Marketplace-format zijn Kroger, Smith's, King Soopers, Dillons en Fry's.
Bron: supermarketnews.com 

Duurzame koeltechnologie wordt de norm in VS
Koelsystemen zijn bij de gemiddelde supermarkt de grootste reden voor energieverbruik. Leveranciers en retailers werken daarom continu aan manieren om de impact van deze systemen op het milieu te verminderen. Een van de bedrijven die werkt aan duurzame koeling is de keten Food Lion. "Ons bedrijf werkt al enkele jaren aan koelsystemen met een lage impact op klimaatverandering en zo min mogelijk uitstoot van schadelijke gassen voor de ozonlaag," aldus Wayne Rosa van Food Lion, dat onder Ahold Delhaize USA valt. "We hebben ook gewerkt aan een programma van meerdere jaren waarbij verouderde koelsystemen door nieuwe innovaties werden vervangen. Verder testen we alternatieve koelsystemen bij een aantal winkels in North Carolina, South Carolina en Virginia."
Bron: progressivegrocer.com 

Amazon blikt terug op 25 jaar
Jeff Bezos richtte 25 jaar geleden Amazon op. Toen al zag de topman in wat de mogelijkheden van commercie via internet waren. Amazon staat er nu om bekend om hoe gevestigde sectoren door de komst van online retail worden opgeschud. Het bedrijf maakt hierbij gebruik van een grote schaal en technologische innovatie. Deze overheersende factor van Amazon komt echter niet zonder problemen. De groei van Amazon heeft voor ontslagen bij conventionele retailers gezorgd. Ook krijgt de e-commerce-gigant veel kritiek over de arbeidsomstandigheden bij de eigen distributiecentra.
Bron: bbc.com 

VS: Lucky's Market breidt logistiek centrum in Florida uit
Lucky’s Market opent in de herfst een nieuw logistiek centrum van 11.150 vierkante meter in Orlando, Florida. Vorig jaar opende de retailer een soortgelijke faciliteit in Tampa Bay. De nieuwe locatie zal voornamelijk worden gebruikt voor levensmiddelen, die worden geleverd aan de omliggende supermarkten van de keten. “Niet alleen zal de faciliteit ervoor zorgen dat Lucky's met meer keuze in het assortiment komt. Ook zullen de kosten van onze producten worden verlaagd, zodat we lagere prijzen voor onze klanten aan kunnen bieden", aldus onderdirecteur Stacey Dark van Lucky's Market.
Bron: delimarketnews.com 

VS: forse verliezen voor e-commerce van Walmart
De pogingen van Walmart om op online gebied een inhaalslag op Amazon te maken komen met enorme kosten. De keten heeft fors geïnvesteerd in onder andere de overname van Jet.com van $3,3mld (€2,9mld). Dit heeft een negatieve weerslag gehad op de winstmarges van Walmart. De gevolgen zijn in zoverre ernstig dat de retailgigant rekening moet houden met een verlies van $1mld (€880mln) voor zijn Amerikaanse online afdeling. De omzet van diezelfde afdeling komt dit jaar neer op rond de $21mld (€18,5mld), aldus anonieme bronnen. Walmart weigerde vooralsnog commentaar op de geruchten over de verliezen.
Bron: cnbc.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven