Aviko Potato

"Concurrentievoordeel voor Franse aardappelen in de verwerkende industrie"

De Franse aardappelteelt geeft in verhouding tot Nederland, Duitsland of België een concurrentievoordeel voor de verwerkende industrie doordat Franse aardappelen meer droge stof hebben. Het rendement van de verwerkingen is daardoor hoger. Daarnaast sluit de kwaliteit van de aardappelen aan op de wensen van de industrie en weten de Franse aardappeltelers de kwaliteit nog steeds te verbeteren. Dat zegt Alain Dequeker, voorzitter van de aardappeltelersorganisatie PPA, de Franse tegenhanger van de aardappeltelerscommissie van Aviko.

Dequeker ziet nog wel ruimte om de aardappelteelt in Frankrijk uit te breiden. “In onze regio, de Haut-de-France, waar twee derde van alle Franse aardappelen worden verbouwd, telen we meer dan 85.000 hectare. Uitbreiding is mogelijk naar het zuiden, in Artois-Cambresis, in Picardië en tot aan Seine-Maritime. Het is vruchtbare grond, geschikt voor de aardappelteelt."

"De vraag op de versmarkt is gedaald waardoor er nieuwe teeltruimte ontstaat voor de verwerkende industrie. Als de huidige versmarkt van 2,5 miljoen ton 3% krimpt, dan biedt dat ruimte voor 70.000 ton nieuwe aanvoer voor de industrie. Daar staat tegenover dat de jaarlijkse groei in areaal met 3% die we realiseren, de verwerkers ook 200.000 ton extra grondstof oplevert. Deze groei zal toenemen als de aardappelteelt zo aantrekkelijk blijft als die nu voor ons is", aldus Dequeker.

Zie voor meer informatie de site van Aviko.

bron: Aviko, 03/07/19


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven