Nedato

Aardappelpool komt boven de € 31,00

Gisteren waren 250 Nedato telers te gast op het terrein van PPO Westmaas, waar naast de poolpresentatie ook verschillende interessante teelt- en rassenproefvelden bezocht konden worden. Na de bijeenkomst werden de individuele afrekeningen beschikbaar gesteld.

Historisch seizoen
Het afgelopen teeltjaar 2018 zal de geschiedenis ingaan als een zeer bijzonder seizoen. Door geheel Europa zorgde droogte voor een 15-20% lagere kg-opbrengst. De gemiddelde opbrengsten kwamen bij Nedato niet verder dan ongeveer 40 ton per ha. De aardappelen vonden probleemloos hun weg naar de afnemers. Tafelaardappelen waren eind mei op. AVI aardappelen zijn eind juni ook vrijwel allemaal verwerkt.

Tafelaardappelpool
De gemiddelde gerealiseerde prijzen in de tafelaardappelpool komen uit op € 33,50 per 100 kg. De gemiddelde bruto financiële opbrengst per ha ligt met een kleine € 13.000, = per ha historisch hoog. Er zijn grote verschillen in resultaat tussen telers en regio`s. Het effect van beregenen speelde daarbij een erg belangrijke rol.

Pools Aardappel Verwerkende Industrie (AVI)
Het Nedato Flex Systeem geeft telers de mogelijkheid om een keuze te maken uit 5 verschillende prijsvormingssystemen. Vaste prijzen, dagprijzen, klikcontracten, Top & Bodempool en pool zonder voorverkoop. Veel telers kiezen voor een combinatie om een optimale risicospreiding  te bereiken.

Tabel: Uitbetaalde telersprijzen (gemiddeld in week 13) in pool zonder voorverkoop 2018

Ras Prijzen en BTW/100 kg Toelichting
Agria €31,59 Voor GlobalGAP Agria een premie van € 0,25
Innovator, Markies en Lady Anna € 31,34 Gemiddelde prijs alle kwaliteiten
Fontane, Challenger, Victoria € 30,64 Gemiddelde prijs alle kwaliteiten
Bintje € 28,10 Gemiddelde prijs alle kwaliteiten
Gemiddelde € 31,10 Gemiddelde poolprijs alle rassen en kwaliteiten in week 13

De pool zonder voorverkoop komt met dit resultaat boven het gemiddelde van de notering van Potato.nl. Naast de hierboven genoemde telersprijzen in de pool wordt na afloop van het boekjaar een dividend betaald aan de leden. In de laatste jaren is dat tussen de € 100,= en € 167,= per hectare geweest. Dit dividend is niet verwerkt in bovenstaande prijzen.

Voor meer informatie:
Nedato
W.L. Van de Ree
Tel: +31 (0)6 20245851
w.ree@nedato.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven