Europese aardappelmarkt (week 27)

Belgische aardappelmarkt stabiel

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Vroege industrieaardappelen: de eerste transacties voor de rassen Première en Amora vonden vorige week plaats. De markt krijgt vroege aardappelen uit Frankrijk (Bordeaux) en Duitsland, maar ook van de laatste voorraden van de oude oogst (contracten) geleverd.
Een prijs voor alle landen, 35 mm, min 60% 50 mm, min 340g / 5kg PSE, bulk, aardappelen van friteskwaliteit, exportaardappelen, excl. btw, directe levering: 20.00 tot 22.50 € / q, de meest gehanteerde prijs is 20 €/q.

De markt wordt als stabiel beschouwd, zonder te groot aanbod gezien de onzekere context als gevolg van de droge weersomstandigheden op korte en middellange termijn. De waargenomen opbrengsten overtreffen de 30 t/ha. De PSE levert over het algemeen geen problemen op, maar een bepaalde maat is soms ‘beperkt’ beschikbaar.

Veilingprijs/veiling van Roeselare (bron: REO via PCA): 01 juli: gewogen prijs (rode en witte rassen) voor handmatig geoogste aardappelen: 0,25 €/kg, exclusief btw – ongeveer 27 ton.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Prijsopgave PotatoNL: zie ook: www.potatonl.com

Duitsland
De vroege aardappelen uit Nedersaksen en Palts zijn geschat op 67 €/q voor de rassen kruimige/ ronde en op 69 €/q voor vastkokende aardappelen/saladerassen. Wat betreft de industrieaardappelen (frites), liggen de prijzen voor de laatste Agria- en Fontane  aardappelen aan het eind van het seizoen op 30 €/q.

De voorraden van de uit Israël geïmporteerde aardappelen en de onlangs nieuw op de markt gebrachte aardappelen uit Spanje raken langzaamaan uitgeput, terwijl de aardappelen uit eigen land aan populariteit winnen. Eind juni was de hoeveelheid, mede dankzij de uitstekende groeicondities (en het seizoen dat in volle gang was) maar liefst 4000 ton in vergelijking met 2000 ton voor een regulier jaar. De hitte van vorige week vertraagde de consumptie enigszins.

Biologische vroege aardappelen uit eigen land komen momenteel uitsluitend uit het zuidwesten met handelsprijzen van tussen de 97 en 100 €/q. De consumptie van deze aardappelen voor mei van dit jaar (en het eerste deel van juni) is flink gestegen ten opzichte van de consumptie in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast kochten consumenten afgelopen januari – vergeleken met de hoeveelheid in dezelfde periode in 2018 – 40% meer biologische aardappelen.

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs teler (gecombineerd van alle markten) week 25: 27,03 €/q (tegen 26,12 in week 24).

De 2019-arealen zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar met een eerste raming van 118.000 ha.


De oogst van de chipsrassen is vorige week van start gegaan (Lady Rosetta uit Cornwall) en de oogst van de rassen van friteskwaliteit (Maris Bard, Accord, Maris Piper, Maris Peer ...) voor de versmarkt (groothandelsmarkt, schillers ...) zal de komende dagen en weken van start gaan.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven