Frankrijk: minder Charentais-meloenen door gebrek aan bijen

Sinds midden juni kunnen de supermarktschappen voor Charentais-meloenen maar met moeite gevuld worden. “Onze klanten begrijpen het niet. Het weer is mooi, de zon schijnt, maar toch kunnen we geen meloenen leveren,” legt Jérôme Jausseran, directeur van Force Sud, een groep telers in Hérault, uit.

Dit fenomeen kan worden verklaard door de afwezigheid van bijen in de teeltgebieden als gevolg van hevige winden in het zuiden van Frankrijk tijdens de bloeifase.

In 2018 was de opbrengst van de meloenenteelt in Frankrijk 246.000 ton. Dit is een daling van 11% in vergelijking met het voorgaande jaar en het gevolg van chaotische weersomstandigheden in het voorjaar. In Europa staan Spanje en Italië met een oogst van 1,8 miljoen ton aan kop.

Charentais-meloenen zijn onder de Italianen niet geliefd. Zij geven de voorkeur aan Cantaloup-meloenen. De Spanjaarden lijken de voorkeur te geven aan de Piel de Sapo. Charentais-meloenenen zijn vooral populair in Frankrijk. Deze meloenen worden vooral in Zuid-Frankrijk, Andalusië, Marokko en Senegal geteeld, maar hebben met 180.400 ton in 2018 minder opgeleverd.

Bron: lemonde.fr

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven