Nieuw zoete aardappelenras biedt alle Canadese telers kansen

Het idee was eenvoudig: ontwerp een zoete aardappelenras voor heel Canada zodat het hele land meer zoete aardappelen kan telen en niet van import afhankelijk hoeft te zijn. 

Valerio Primomo van het Vineland Research and Innovation Centre: "Het kwam neer op het ontwikkelen van een nieuw zoete aardappelenras in het vroege segment. De rassen die nu beschikbaar zijn voor Canadese telers zijn van het lange seizoenstype. Ze worden ontwikkeld in het zuiden van de VS, waar een langer seizoen is dan bij ons."

Radiance's spaceringsproef

En zo kwam Radiance op de wereld als mogelijkheid om op Canada's areaal van meer dan 809 ha voor zoete aardappelen jaarlijks verbouwd te worden. "Nu worden veel zoete aardappelen geïmporteerd uit de VS, ongeveer 72.000 ton in 2018, wat gelijk is aan ongeveer 2400 ha. Wij kunnen hier momenteel niet aan de vraag voldoen en het hele areaal bevindt zich in Zuid-Ontario."

Interessante eigenschappen
Na drie jaar testen in heel Canada kwam Radiance met enkele interessante eigenschappen te voorschijn: het ras rijpt 11 tot 20 dagen eerder dan de rassen Covington en Orleans, bracht hogere opbrengsten op en kan in dubbele rijen geplant worden, wat het totale areaal verkleint.

Rijpheidsproef voor de Radiance

"Dit ras doet het goed en er is nu veel interesse voor om het in heel Canada te telen. Zodra je het ras hebt, dan gaat het om het verhogen van de opbrengst." Hij voegt eraan toe dat de volgende stap is om telers zover te krijgen het ras op 2 tot 4 ha te planten om het ras echt in de vingers te krijgen. 

Dat blijft voor nu de uitdaging. "We proberen dit ras in groten getale te telen. Er is grote vraag naar, maar we kunnen niet aan genoeg zaailingen komen voor alle telers. We proberen een Canadese waardeketen op te bouwen, maar dat is moeilijk omdat het opkweken van zaailingen een nieuwe sector hier is. Vermeerderaars moeten het in een kas doen, waardoor het duurder is." Daarom werkt Vineland tot nu toe met een Amerikaanse vermeerderaar om grote hoeveelheden voor Canadese telers te krijgen.

Radiance (bovenste foto) vergeleken met de Convington (onder) 

Radiance heeft ook de aandacht van telers buiten Canada getrokken. "Europese telers hebben erover gehoord en ze zijn al aan het testen. Amerikaanse telers testen ook al omdat ze een band hebben met de universiteit van Louisiana."

Voor meer informatie: 
Nathalie Dreifelds 
Vineland Research and Innovation Centre
Tel: +1 (905) 562-0320 x777
nathalie.dreifelds@vinelandresearch.com 
https://www.vinelandresearch.com/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven