Bio-voeding winstgevend in Cuba

Ook in Cuba wint de bio-voeding terrein. Cubaanse telers hopen voordeel te halen uit de mondiale beweging die afziet van met conventionele gewasbeschermingsmiddelen bewerkte of genetisch gemanipuleerde producten. Tuinbouwcoöperatie Frank Pais, waarbij 400 telers en 115 teeltbedrijven zijn aangesloten, heeft de bio-teelt omarmd. 

Hoewel de 1.000 ha niet van de beste kwaliteit zijn, hebben telers nationaal een teelt van hoog niveau behaald met een opbrengst van 15.000 ton per jaar aan wortelgroenten, groene groenten, granen en fruit en ook zuivel en vlees. 

Pablo Orlando Perez van de coöperatie: "Het land is goed als de teler goed is." Frank Pais teelt jaarlijks 42.000 liter melk, 12 ton rundvlees en 120 ton varkensvlees, die voor het grootste gedeelte aan het Cubaanse ministerie van landbouw verkocht worden.

Julian Leal, een van de toptelers van de coöperatie is het planten van paprika's aan het voorbereiden en wil de producten als bio-voeding gecertificeerd te krijgen. Door het succes in de tuinbouw kreeg Leal steun van het United Nations Development Program (UNDP), waardoor hij apparatuur kreeg, zoals watersystemen en een biovergister voor bio-afval.

De coöperatie hoopt ook de export van jam van een lokaal bedrijf te verhogen, waar elke dag 12,5 ton mango, guave, tomaten en andere gewassen naartoe gebracht wordt. Het bedrijf heeft 4 jaar geleden een klein bewerkingsstation geïnstalleerd met behulp van het UNDP. 

Bron: xinhuanet.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven