Nieuwe handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur een bedreiging?

Kan Europees sinaasappelsap concurreren met Braziliaanse? Of Europese citroenen met Argentijnse?

20 jaar na het begin van de onderhandelingen hebben de Europese Unie en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur een vrijhandelsovereenkomst bereikt. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, noemde de overeenkomst "historisch". Beide partijen verhandelen op dit moment jaarlijks voor meer dan €88 miljard aan goederen en voor €34 miljard aan diensten.

Het verdrag heeft echter niet alle lidstaten tevreden gesteld. Terwijl de Franse president Emmanuel Macron zei dat het een "goede overeenkomst" was die aan belangrijkste Franse eisen voldeed, waren andere fracties in Frankrijk het hier niet mee eens.

Frankrijk is de grootste landbouwmacht binnen de EU. Franse telersverenigingen, boerenbonden en milieuactivisten hebben al meerdere malen hun bezorgdheid geuit over het risico van een grote toename van de Zuid-Amerikaanse agrarische export naar Europa. Bovendien zeggen critici dat er lagere standaards zijn voor versproducten in Mercosur-landen. Ze zeggen daarom dat ze zich tegen de deal zullen verzetten tenzij een goede traceerbaarheid en goede praktijken in de veeteelt voor de rundvleessector worden gegarandeerd.

De belangrijkste boerenbond in Frankrijk, de FNSEA, heeft aangegeven dat ze om een ontmoeting met Macron hebben gevraagd en dat ze actie willen gaan voeren tegen de overeenkomst.

Mercosur - Zuidelijke Gemeenschappelijke Markt
Mercosur is een handelsblok van Zuid-Amerikaanse landen met Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay als volwaardige leden. Ook Venezuela is een volwaardig lid, maar dit land is sinds 2016 geschorst. De officiële naam van het handelsblok is Zuidelijke Gemeenschappelijke Markt en het werd in 1991 opgericht door het Verdrag van Asunción en het Protocol van Ouro Preto in 1994.

De Europese Unie is nu al de grootste handels- en investeringspartner van Mercosur en de op één na grootste partner voor de handel in goederen. Met deze handelsovereenkomst wordt de EU nu ook de eerste grote partner, wat zeer positief kan zijn voor Europese bedrijven. Het doel van Mercosur is om de export van agrarische producten te vergroten. Over enkele jaren zal het een nieuwe quotum van 99.000 ton voor rundvlees krijgen tegen een tarief van 7,5%.

Agrarische producten worden getroffen
Europees sinaasappelsap, dat voornamelijk wordt geproduceerd in Spanje en goed is voor 14% tot 20% van de jaarlijkse productie van sinaasappelen, zou moeten concurreren met Brazilië, de grootste producent en exporteur van sinaasappelsap ter wereld. Wat citroenen betreft is Argentinië de grootste producent ter wereld. In vorige jaren heeft de import van citroenen uit Argentinië geleid tot een overschot op de Europese markt en dit scenario zal waarschijnlijk blijven voortduren.

Bron: euronews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven