Smartphones helpen bij onderzoek naar antikankermoleculen in onze voeding

Een crowdsourcing project dat duizenden oude smartphones gebruikt, heeft antikanker-eigenschappen in alledaagse voedingsmiddelen en medicijnen ontdekt.

Het project, dat geleid wordt door onderzoekers van het Imperial College in Londen, gebruikt kunstmatige intelligentie om enorme hoeveelheden data te verwerken op een 'cloud computing'-netwerk van smartphones, die 's nachts opgeladen worden.

Onder de nieuwste bevindingen zijn inzichten in bestaande medicijnen voor diabetes en infecties en hun potentie om voor een nieuw doel ingezet te worden: het behandelen van kanker. Daarnaast hebben ze honderden antikanker-moleculen geïdentificeerd in alledaagse voedingsmiddelen zoals sinaasappelen, sla en druiven.

Het team van Imperial, dat geleid werd door Dr. Kirill Veselkov van het Department of Surgery & Cancer, heeft samengewerkt met de Vodafone Foundation – de makers van de DreamLab app – om het onderzoek uit te voeren.

Door de app te downloaden en het 's nachts actief te laten draaien terwijl hun telefoons aan het opladen zijn, kunnen leden van het publiek terwijl ze slapen een deel van de ongebruikte verwerkingskracht van hun telefoon doneren om data te verwerken en te helpen bij het versnellen van kankeronderzoek.

Voor de nieuwste bevindingen van het project, dat gepubliceerd is in het blad Scientific Reports, hebben ze het platform gebruikt om gegevens te analyseren over de moleculaire inhoud van ruim 8000 alledaagse voedingsmiddelen, waarbij meer dan 110 moleculen zijn ontdekt die kankercellen kunnen verslaan. Veel hiervan zijn flavonoïden, een enorme groep verbindingen die groenten en fruit hun kleur geven.

De volgende stap is om KI-technologieën te gebruiken om te ontdekken welke impact de verschillende combinaties van medicijnen en moleculen uit voedingsmiddelen op mensen kunnen hebben.

Ze vonden ook antikankereigenschappen die geassocieerd worden met een aantal bestaande medicijnen en benadrukten de mogelijkheid dat de medicijnen 'hergebruikt' worden om kanker te behandelen. De belangrijkste medicijnen hierbij zijn Metformine, dat gebruikt wordt bij de behandeling van diabetes type 2 en Rosoxacin, een antibioticum.

Het team geeft aan dat, omdat de medicijnen al goedgekeurd zijn voor gebruik bij mensen, het minder risicovol is om de medicijnen ook goed te keuren als kankermedicijn. Daarnaast brengt dit minder kosten met zich mee en duurt dit minder lang dan het ontwikkelen van compleet nieuwe medicijnen.

Klik hier om de volledige publicatie te lezen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven