Takii start in september veredelingsstation in Murcia

"We willen op termijn een top-5 speler worden in vollegrondsmeloenen"

Tholen - Na al ruim 7 jaar in het Spaanse Almeria gevestigd te zijn, is het Japanse veredelingsbedrijf Takii ook een veredelingsstation gestart in Murcia. Het nieuwe veredelingsstation bestaat uit 4 hectare (netten) kassen en 2 hectare vollegrond en verwacht de komende jaren het areaal uit te breiden. Op het nieuwe proefveld worden onder meer Galia- en Piel de Sapo meloenrassen en nieuwe broccolirassen getest.  Hoewel de omvang van het station relatief beperkt is, zijn de ambities groot. "We willen een top-5 speler worden in de meloenen van de vollegrond", vertelt Gabriel Pérez.

In totaliteit werken er in Spanje twaalf man voor het veredelingsbedrijf. "We huurden al eerder land om in Murcia onze rassen te testen, maar nu hebben we de gelegenheid dat op onze eigen locatie te doen", aldus Gabriel. Het Japanse veredelingsbedrijf bestaat maar liefst 185 jaar en bracht onder meer de eerste hybride kool op de markt. "In vollegrondsmeloenen zijn we nog niet al te groot, al zijn we wel een top-10 speler, maar we willen graag groeien. Wel behoren we in Almeria voor de Galia kasmeloenen tot de twee grootste spelers met onze rassen Bedodoble F1, Buleria F1 en Jaleo F1."

De meloenvariëteiten die Takii momenteel biedt voor de vollegrond zijn de Galia-meloenen Fandango F1 en Cabal F1. Zij worden gecomplementeerd met de nieuwe rassen Klimt F1. "Ons ras Cabal F1 vertoont momenteel de sterkste groei", aldus Gabriel Pérez. "Het is een uniforme meloen, altijd rond de 1 kilo, die in Noord-Europa erg wordt gewaardeerd. Doordat deze meloen in meerdere gebieden, zoals Brazilië, Costa Rica en Murcia, is te telen, kunnen klanten hem jaarrond aanbieden. Met de Klimt F1 beschikken we eveneens over een uniforme meloen rond de 1 kilo met als extra voordeel dat deze meloen ook resistent is tegen meeldauw en bladluis."

Daarnaast biedt Takii al drie jaar wintertypes broccoli aan. De komende jaren zullen er nieuwe rassen worden geïntroduceerd. "Onze broccolirassen kenmerken zich door hun compacte krop. Daarnaast hebben de rassen veel gewicht en een hoge productie, wat ideaal is voor de telers. Ik durf te stellen dat onze rassen 10-12% meer productie geven dan andere rassen", besluit Gabriel.

Voor meer informatie:
Gabriel Pérez
Takii
Tel: 674 353 252
gpe@takii.eu
www.takii.eu    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven