Italiaanse en Servische autoriteiten ontdekken bio fraude met rotte appels

De Europese autoriteiten hebben een handel aan het licht gebracht waarbij naar verluidt producten worden gemaakt van rotte appels, verontreinigd met mycotoxinen en andere giftige chemicaliën. Het fruit is ongeschikt voor menselijke consumptie en gevaarlijk voor de volksgezondheid.

De Italiaanse en Servische autoriteiten hebben verklaard dat zij de fraudeurs, die zich bezighouden met de productie van en de handel in zogenaamd biologisch voedsel en biologische dranken op basis van rotte appels, hebben ontmaskerd. In een gezamenlijke actie, gecoördineerd door Eurojust, werden negen verdachten van de vermeende georganiseerde misdaadgroep gearresteerd.

Er werden illegale activa ter waarde van 6 miljoen euro (6,7 miljoen dollar) en 1.411 ton vervalste producten met een geschatte waarde van bijna 5 miljoen euro (5,6 miljoen dollar) in beslag genomen. In Italië en Servië werden de eigendommen van zes bedrijven, waarvan wordt aangenomen dat ze hierbij betrokken zijn, doorzocht.

Uit onderzoek bleek een handel in vermeende, vervalste sappen, jam en conserven. De producten werden geraffineerd met water en suikers en ten onrechte geëtiketteerd en gepromoot als biologische producten van Europese oorsprong. Acht aanhoudingsbevelen werden uitgevoerd in Italië en één in Servië. De gearresteerden worden verdacht van fraude en deelname aan een criminele organisatie.

Biologische producten en koffie
Inmiddels zijn er meer details naar voren gekomen over nationale acties in het kader van de operatie Opson VIII, gecoördineerd door Europol en Interpol. Dit jaar was het jaarlijkse onderzoek gericht op producten zoals vlees, vis, eieren, olie en specerijen, die op verzoek van het Europees netwerk voor levensmiddelenfraude als biologisch werden bestempeld.

De Guardia Civil in Spanje heeft 300 ton en 39.000 liter nagemaakte levensmiddelen en dranken in beslag genomen. In Granada werden drie mensen vastgehouden nadat ze naar verluidt ongeveer 500 ton groenten zoals courgettes, paprika's en komkommers als biologisch verkochten, terwijl de leveranciers ervan niet als zodanig waren gecertificeerd.

Deense ambtenaren namen 50 koffie- en 50 sapmonsters met resultaten die aantonen, zeiden ze, dat de producent in vier gevallen illegaal water of suiker aan sap had toegevoegd.

Dertien Europese landen bundelden hun krachten om koffie te onderzoeken. In Duitsland, Portugal en Zwitserland werden in negen gevallen goedkopere Robusta-bonen ontdekt in Arabicakoffie.

Bron: foodsafetynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven