Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Het moet functioneel zijn, maar zeker ook mooi worden”

Start bouw onderzoekskas Inagro bovenop kistenloods REO Veiling

Tholen – “Is iedereen veilig boven gekomen?” Niet de meest gebruikelijke vraag bij het bezoeken van een bouwterrein waar een kas moet verrijzen. Toch was het gisteren een logische vraag, nadat zo’n zestig man via een trap de kistenloods van REO Veiling op waren geklauterd om de start van de bouw van de dakkas Agrotopia van Inagro mee te maken. Roeselare krijgt er met de bouw een toekomstgericht innovatiecentrum, maar bovendien een echt landmark pal aan de rijksweg bij.

Bekijk hier de fotoreportage.


Bart Naeyaert (gedeputeerde Landbouw en Visserij West-Vlaanderen), Paul Demyttenaere (REO Veiling), Mia Demeulemeester (Inagro) en Rita Démare (REO Veiling)

Het duurde even voordat definitief met de bouw gestart kon worden. ‘Eindelijk’ was daarom een veel gehoorde kreet. Er waren namelijk heel wat partijen die mee wilden doen – niet zo gek bij een dergelijk uniek project – met als gevolg een teleurgestelde aannemer die voor enige vertraging zorgde. Eind 2018 kon de kistenloods, die inmiddels twee jaar in gebruik is, dan toch definitief klaargemaakt worden om een kas te gaan dragen. Wat volgde waren grond- en rioleringswerkzaamheden, de aanleg van een vijftal silo’s voor de watervoorziening en gisteren dus de volgende fase: de bouw van de dakkas die 9.500 vierkante meter groot wordt.


Gisteren was er nog flink wat inbeeldingsvermogen nodig om al echt een kas te zien, dus een artist impression helpt. Het is een ontwerp van Van Bergen Kolpa Architecten in samenwerking met co-architect Meta Architectuurbureau 

Efficiënt ruimte- en energiegebruik 
Geheid hoefde er niet te worden, maar om toch een officiële handeling te kunnen verrichten mocht West-Vlaams gedeputeerde Bart Naeyaert van Landbouw en Visserij een paal rechtop zetten en vervolgens vastboren. Dat deed hij uiteraard niet voordat hij de aanwezigen kort toesprak en alle betrokkenen bedankte. Naeyaert wees in zijn korte praatje op het zo efficiënt mogelijk gebruik van ruimte en energie.


Met vereende krachten werd de paal overeind gezet. Op de achtergrond trouwens de pijp van de afvalverbrandingsoven MIROM waar de dakkas restwarmte van zal krijgen. 

De ruimte, die sprak voor zich zo bovenop het dak, maar energie behoeft iets meer uitleg. De kas gaat gebruik maken van restwarmte van de REO Veiling zelf, maar ook vanuit de nabijgelegen afvalverbrandingsoven MIROM. De rookgassen worden nu (nog) niet gebruikt, maar daarover is wel al overleg gaande. Sowieso wordt in de kas een compartiment ingericht met het benodigde leidingwerk om proeven te gaan doen met externe CO2, zo vertelde Peter Bleyaert van Inagro tijdens een rondleiding over het terrein. “Nu zien wij dat veel telers nog niet volledig overtuigd zijn dat ze rookgassen van dit soort bronnen veilig kunnen gebruiken. Telers willen het eerst echt zien en daar helpen proeven bij.”

Landmark met aantrekkingskracht
Wat Naeyaert verder aanstipte, was het belang van de dakkas als landmark. Het deel van de kas wordt twaalf meter hoog, waarmee de kas pal aan de rijksweg een symbool moet worden van de aandacht die de regio voor glastuinbouw heeft. “Dat mogen we namelijk best wel meer laten zien”, aldus Naeyaert.

Ook Mia Demeulemeester van Inagro kreeg nog even het woord voordat de starthandeling mocht worden verricht. Ook zij was logischerwijs trots op het project dat volgens haar belangrijk is om mee te kunnen blijven doen in de elkaar enorm snel opvolgende ontwikkelingen in de glastuinbouw en specifiek ook de teelt in steden. “Ook al is de kas nu nog niet eens af, sinds dat bekend is dat er hier een dakkas komt, hebben wij al heel veel extra contacten kunnen leggen met geïnteresseerden in specifiek de stadsteelt.”


Toen de paal overeind stond, konden er handtekeningen gezet worden door wie dat wilden. Hier zet Paul Demyttenaere (REO Veiling) zijn krabbel.

Aansluiting houden met ontwikkelingen sector
De kennis, die wordt vergaard in de kas, die volgens planning eind 2020 operationeel zou moeten zijn, zal gedeeld worden met de sector. Ook is het de bedoeling van Inagro om met de ligging vlakbij de veiling de banden met telers nog meer aan te halen. Bart Verhaeghen van Inagro: “Wij organiseren nu al veel voor telers, maar dat kunnen we straks nog meer gaan doen. Met de modernste faciliteiten sluiten onze proeven straks nog beter aan op de moderne faciliteiten en de bijbehorende manier van telen van vooruitstrevende telers vandaag de dag. Een manier van telen waarmee wij ook het ruimere publiek graag kennis laten maken, dus komt er ook een bezoekerscorridor om mensen kennis te laten maken met het telen van de toekomst.”

Bekijk hier de fotoreportage.


Zo ziet het er nu nog uit als je vanaf de rijksweg.


Stijn Cappon (Deforche Construct), Francis Vancraeynest (Deforche Construct), Johan Vermeulen (Maïs Automatisering) en Jago van Bergen (Van Bergen Kolpa Architecten). Deforche gaat de kas bouwen, Maïs Automatisering zal voor de technische invulling van de kas zorgen en Van Bergen Kolpa Architecten bedacht de gekartelde voorgevel en de twaalf meter hoge kas als landmark.

Voor meer informatie:
Inagro
www.inagro.be
info@inagro.be