Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Misdaad mag niet lonen”

Kabinet wil contant betalen beperken

In de strijd tegen witwassen willen minister Hoekstra van Financiën en zijn collega Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een verbod op betalingen met contant geld vanaf 3.000 euro en afschaffing van het 500 eurobiljet. Dit staat in het gezamenlijke ‘Plan van aanpak witwassen’ dat de bewindslieden 1 juli 2019 naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Andere voorstellen zijn het weren van ongebruikelijke klanten door banken en het instellen van een Europese toezichthouder.

In Nederland wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude. Deze komen naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland. Volgens de bewindslieden is er naast de bestaande regels meer nodig om het criminelen lastiger te maken om geld wit te wassen. Minister Hoekstra: “Witwassen is een heel groot probleem dat gezamenlijk aangepakt moet worden. Het kabinet, toezichthouders, de Financial Intelligence Unit (FIU), OM, FIOD, de financiële sector en accountants slaan daarom nu de handen ineen om ervoor te zorgen dat criminelen geen voet aan de grond kunnen krijgen in ons financieel stelsel.”

“Misdaad mag niet lonen”, voegt minister Grapperhaus toe. “In Nederland niet, in Europa niet en wereldwijd niet. Door een gezamenlijke inzet willen wij de aanpak van witwassen naar een hoger niveau tillen. Nederland moet internationaal tot de koplopers behoren bij de aanpak van witwassen.”

Centrale Europese toezichthouder
Volgens de ministers kunnen banken met deze aanpak hun poortwachtersfunctie nog beter vervullen. Vanwege het grensoverschrijdend aspect van witwassen is een centrale Europese toezichthouder nodig om het toezicht effectiever te maken. De opsporing en vervolging van criminelen wordt versterkt. Hiervoor komt extra capaciteit bij onder andere de politie, FIOD, FIU en het OM. Eind 2019 spreken de bewindslieden opnieuw met de betrokken partijen over de voortgang en effectiviteit van de maatregelen in het plan van aanpak.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum: