Fruchtimport Rosenbaum en Van Wylick verhuizen naar elders

Grossiers vrezen voor toekomst Keulse Groothandelsmarkt

Al in 2007 besloot het stadsbestuur van Keulen voor het eerst om de Groothandelsmarkt Keulen in 2020 op een andere plaats te vestigen. Inmiddels zouden de ambitieuze nieuwbouwplannen in Keulen-Marsdorf pas in 2023 gerealiseerd moeten zijn. Maar de eerste spadesteek op het nieuwe grondstuk blijft uit en de tussentijdse onderhandelingen verlopen slepend. Fruchtimport Rosenbaum en VanWylick hebben ondertussen besloten om hun standplaats op de Groothandelsmarkt compleet op te geven. Zelfs voor een definitief einde van de Groothandelsmarkt wordt gevreesd, bleek tijdens een bezoek van FreshPlaza.

Hier gaat u direct naar de complete fotogalerij.


De concurrentie met andere Groothandelsmarkten in het Rhein-Ruhrgebied (Essen, Duisburg, Düsseldorf en Dortmund) is merkbaar. Het verscentrum Venlo is echter met afstand de grootste concurrent voor de grossiers in Keulen. Binnen de markthal is de sfeer eerder losjes: "Bedrijven concurreren met elkaar, maar vullen elkaar ook aan“, vat de heer Rieke (links op de foto naast Fermin Montaner Reinhardt) de situatie samen.

Dat de Groothandelsmarkt Keulen ondanks aanzienlijke mankementen sinds meerdere jaren zonder investeringen en reparaties op de huidige standplaats wordt voortgezet, evenals de duidelijk vertraagde plannen voor de toekomstige vestiging, vormen onder andere een enorme financiële belasting voor de grossiers. De stad Keulen zou daarom tot aan de verhuizing geen verdere pacht- en huurverhogingen op de huidige standplaats door moeten voeren, aldus de belangengemeenschap Keulen in hun onlangs verschenen tienpuntenplan.

Draaischijf voor de verzorging met verse producten in Keulen
Michael Rieke is niet alleen adviseur van Fermin Montaner, maar ook woordvoerder van de Keulse belangengemeenschap die circa 35 handelsbedrijven vertegenwoordigt. Hij benadrukt de heterogene structuur van de Groothandelsmarkt: "Op het terrein zijn buiten de klassieke vershandel ook aanbieders in de categorieën delicatessen, conserven enzovoort actief. De culturele veelzijdigheid in de stad Keulen is hier vertegenwoordigd en we zijn een belangrijke draaischijf voor de levering aan gastronomen, speciaalzaken en de weekmarkten in de stad. Tenslotte leven er in de metropool Keulen/Bonn zo'n 3,8 miljoen mensen en we leveren in totaal aan 38 weekmarkten, meer dan in welke andere stad dan ook in Duitsland. Zonder Groothandelsmarkt zullen niet alleen de speciaalzaken en weekmarktgrossiers – die hier voordelig inkopen doen – op de korte of lange termijn verdwijnen, maar ook de telers en grossiers uit de wijde omgeving aanzienlijke financiële verliezen lijden.“

De heer Rieke ziet het verhuizen naar Keulen-Marsdorf als een noodzakelijke stap voor een toekomstbestendige en moderne Groothandelsmarkt. Op de huidige standplaats voldoet de infrastructuur niet meer aan de eisen die de huidige versbranche stelt, waarin een just-in-time levering tot de dagelijkse gang van zaken behoort. "Vroeger toen de Groothandelsmarkt  opgericht werd, bevonden we ons hier aan de rand van de stad. Inmiddels is dit compleet veranderd en ligt de standplaats nu in het hart van het zuiden van de stad. Het nieuwe, tot nu toe lege grondstuk in Marsdorf ligt daarentegen direct aan de snelweg.“

Hier gaat u direct naar de complete fotogalerij.


Abdessalem Najar bij de stand van Zündorf & Zerres.

"Service lijdt onder onzekerheid"
Fermin Montaner Reinhardt, de derde generatie die actief is binnen het gelijknamige bedrijf, kijkt kritisch naar de toekomst. "Wij staan met onze rug tegen de muur en we hebben geen idee wat er zal gebeuren. Onze service lijdt onder deze onzekerheid aangezien we geen nieuwe investeringen in de huidige standplaats meer doen. Onze maatregel is echter om actief op de klanten af te stappen en onze problemen met hen te delen. We hopen desondanks dat er binnenkort een definitieve beslissing wordt genomen die voor alle betrokkenen positief uitvalt. Het einde van de Groothandelsmarkt zou ook voor onze klanten desastreus zijn.“


Josef en Guido Mirgeler 

Emotionele betekenis van de Groothandelsmarkt
Bij het familiebedrijf Mirgeler runnen vader en zoon samen een stand op de Groothandelsmarkt. De vader zet zich ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds in voor de Groothandelsmarkt: "3.000 mensen worden werkloos als het tot een einde van de Groothandelsmarkt komt. Dat mag niet gebeuren!", aldus de geëngageerde senior-directeur. De jongere generatie op het terrein in Keulen-Radeberg maakt zich eveneens zorgen over de toekomst van de Groothandelsmarkt, bevestigt Marcel Jeleniowski die het gelijknamige bedrijf samen met zijn moeder runt. "Ik geef de voorkeur aan een terrein waar ook andere categorieën vertegenwoordigd zijn, zodat ook privéklanten daar naartoe komen. De Groothandelsmarkt zou daarmee meer een belevenismarkt kunnen worden, zoals op sommige plaatsen al het geval is“, uit de jonge handelaar zich.

Ook bij Hans-Peter Kutz bepaalt de verhuizing de dagelijkse gesprekken met klanten. De huidige eigenaar werkt al sinds meer dan vijftien jaar met veel passie op het Groothandelsmarktterrein. Zijn enige hoop is dat binnenkort een definitief besluit over de verhuizing genomen wordt, vertelt hij. "De Groothandelsmarkt heeft voor mij als grossier en mijn gezin wel een emotionele betekenis.“ Bij Zündorf & Zerres – één van de grootste aanbieders in de markthal – maakt men zich momenteel geen zorgen. "Onafhankelijk van de verhuizing, we gaan door. We staan reeds op het punt om een alternatieve, individuele vestigingsplaats voor ons bedrijf te zoeken, voor het geval het einde van de Groothandelsmarkt een feit wordt“, zegt Abdessalem Najar van het bedrijf.


Bij de stand van Hans Peter Kutz

Een ronde tafel
Ook de industrie- en handelskamer Keulen is bij het hele proces betrokken en heeft met de belangengemeenschap naast vele gezamenlijke gesprekken met de politiek en het stadsbestuur ook een gemeenschappelijk concept uitgewerkt hoe een toekomstige Groothandelsmarkt eruit zou moeten zien. Dit alles tot op de dag van vandaag helaas zonder echt succes. "Wij, de belangengemeenschap, hebben reeds op allerlei manieren meer dan duidelijk initiatief getoond. Wij wensen ons een ronde tafel, waar alle betrokkenen en verantwoordelijken zitten om hier een toekomst voor de Groothandelsmarkt Keulen vorm te geven, die de de burgers van Keulen ook in de komende generaties van dienst kunnen zijn“, meent de heer Rieke afsluitend.

De Groothandelsmarkt Keulen-Marsdorf in cijfers:
Totale capaciteit: 63.000 m2
- Verkoopoppervlak groenten en fruit: 10.700 m2
- Opslagruimte groenten en fruit: 25.400 m2

Hier gaat u direct naar de complete fotogalerij.

Voor meer informatie:
Interessengemeinschaft Kölner Großmarkt e.V.
c/o Fermin Montaner GmbH & Co. OHG
i.A. Michael Rieke
Marktstraße 10
51968 Köln
Tel: +49 (0) 221 934730-0
Fax: +49 (0) 221 934730-66
rieke@koelner-grossmarkt.de 
www.koelner-grossmarkt.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven