"Nieuwe Spaanse citroenrassen sleutel voor de toekomst"

Spaanse citroenen zijn in de afgelopen jaren een steeds belangrijkere plaats gaan innemen op de markt in de zomermaanden en exporteurs ontdekken steeds meer kansen. De sector is meer gaan investeren in dit deel van het seizoen door middel van de uitbreiding van het areaal en het inzetten op nieuwe rassen. Er zijn echter ook verschillende uitdagingen, zoals de duurder geworden grond en het gebrek aan watervoorraden.

Van links naar rechts: Enrique Fuentes en Martina Lípová, van de commerciële afdeling en Juan del Cerro, directeur van Hijos de Alberto del Cerro.

Hijos de Alberto del Cerro zet jaarlijks zo'n 26 mln kilo citroen af, zowel op de nationale markt als in het buitenland. Frankrijk is de belangrijkste exportmarkt, gevolgd door Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europese landen naast verschillende overzeese bestemmingen. Hoewel citroenen de core business vormen, levert het bedrijf ook andere soorten citrus en groenten aan sommige klanten. Onlangs opende het bedrijf bovendien een magazijn voor de verwerking en verpakking van biologisch citrus.

FreshPlaza bezocht de faciliteiten van het bedrijf in El Raal, in de provincie Murcia, en werd ontvangen door Juan del Cerro, de directeur van het bedrijf, en door Enrique Fuentes en Martina Lípová, van de commerciële afdeling.

"Het seizoen van Verna citroenen verloopt beter dan we hadden verwacht dankzij de goede kwaliteit en de grote hoeveelheid fruit, hetgeen zich vertaalt in een stabiele afzet en acceptabele prijzen", vertelt Enrique Fuentes. "Het seizoen van Spaanse citroen zal lang duren dit jaar aangezien er meer fruit is en de oogst een beetje vertraging heeft. We verwachten dat we tot eind juli gelijkmatige volumes kunnen afzetten, wat betekent dat er minder geïmporteerd zal worden van overzee".

De oogst van Spaanse citroen was groter dan vorig jaar aangezien het areaal in de afgelopen jaren is gegroeid. "De afgelopen seizoenen waren positief qua prijzen, gedeeltelijk als gevolg van het gebrek aan oogst vanuit derde landen en de groeiende vraag naar citroen op wereldniveau. Dit heeft telers ertoe gebracht meer citroen te planten, met name van de variëteit Verna. Op dit moment is het moeilijker om het areaal in Murcia uit te breiden aangezien het niet zo gemakkelijk is om nieuwe plekken te vinden die geschikt zijn voor de teelt. Bovendien zijn de prijzen voor grond en irrigatiewater sterk gestegen", aldus Fuentes. "Daarom wordt nu gezocht naar nieuwe variëteiten die zorgen voor een verbetering van de rendementen", voegt hij toe.

Een van de sleutels tot de toekomst van de citroen in Murcia is dus de ontwikkeling van nieuwe variëteiten, een gebied waarop volgens Juan del Cerro nog veel vooruitgang kan worden geboekt. Het bedrijf heeft onlangs geïnvesteerd in de aanplant van de nieuwe variëteit Summer Prim, van de Club van Beschermde Rassen. Hijos de Alberto del Cerro zal dit ras dit jaar voor het eerst afzetten en verwacht een oogst van 3 mln kilo in de komende drie jaar. 

"Er wordt zeer ambitieus onderzoek verricht om nieuwe citrusrassen te verkrijgen en hopelijk zullen we hier binnenkort het resultaat van gaan zien. Momenteel zijn er twee citroenrassen beschikbaar op het Spaanse platteland: de Primofiori in de herfst en winter en de Verna in de zomer. Dit jaar zullen we de eerste commerciële tests gaan uitvoeren met de Summer Prim, een variëteit die het resultaat is van een spontane mutatie van de Primofiori, die het mogelijk maakt om de oogst te verlengen tot de zomermaanden. Dat zou betekenen dat we een citroen als de Primofiori gedurende ons gehele seizoen -van september tot juli- zouden kunnen leveren. Deze citroen is geliefd omdat hij er zo mooi uitziet maar ook door zijn hoge sapgehalte en dunne schil. Als alles naar verwachting verloopt, zullen we in de komende drie jaar nog veel meer gaan investeren met een verdrievoudiging van ons areaal voor ogen. In deze nieuwe situatie zouden we een variëteit hebben die onze Verna en Primofiori oogst perfect aanvult en die hogere opbrengsten op het land met zich meebrengt".

Nieuwe faciliteiten voor de verwerking en verpakking van biologische citroen met de nieuwste sorteertechnologie van Sunkist.

"Als we kijken naar de bedreigingen voor de sector, zouden we de verschillende overheidsinstanties willen vragen om een betere coördinatie, zodat er geen paradoxale situaties ontstaan zoals in het verleden, toen een belangrijk fytosanitair product niet mocht worden gebruikt in de EU, terwijl er tegelijkertijd MRL's golden voor importfruit. Ten slotte is er sprake van een groeiende concurrentie vanuit derde landen als Turkije en Egypte, die een grote impact hebben op de export van Spaanse citroen. Juan del Cerro is echter van mening dat dit geen reden tot ongerustheid is. "Ons bedrijf heeft duidelijk ingezet op biologische teelt, voedselveiligheid en versheid en dat zijn voor onze klanten de belangrijkste kenmerken", besluit hij.Voor meer informatie:
Hijos de Alberto del Cerro
Enrique Fuentes                                                                                  
C/ Mayor, 372.                                                                                30139 El Raal, Murcia. Spain
T: +34 968600162
M: +34 696982440
enrique@albertodelcerro.com
www.albertodelcerro.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven