Eerste automatische aardbeiensorteerlijn in Moldavië in gebruik genomen

Een coöperatie van fruittelers in het dorp Nishkan (Calarasi district) is de eerste in Moldavië die haar aardbeien sorteert met machines die in het land eerst alleen maar voor de verwerking van druiven en pruimen werden gebruikt. 

Nu kan het sorteren, wegen en verpakken van de 1,8 ton aardbeien van de leden van de coöperatie in één dag worden gedaan. Tegelijkertijd zorgt het verpakken voor een hogere kwaliteit en uniformiteit van het eindproduct en dat betekent ook betere prijzen. 

In Moldavië is het mechanisch sorteren van fruit al lang geen zeldzaamheid meer. Volgens deskundigen zijn er in het land al zo'n 50 sorteer- en verpakkingslijnen in gebruik voor het verwerken van met name appelen, pruimen en druiven. Dit jaar werd een dergelijke sorteerlijn voor het eerst gebruikt voor het sorteren van zachtfruit en dat is niet zo vreemd als men bedenkt dat de zachtfruitsector in het land de afgelopen vijf tot zeven jaar een sterke groei heeft doorgemaakt. 

Telers werken aan het verbeteren van teeltmethoden en verwerkingstechnologieën. PDG Fruct, een lid van de coöperatie in Nishkan, heeft moderne technologieën geïmplementeerd voor de verwerking van aardbeien. Met steun van het Efficient Agriculture of Moldova-project heeft het bedrijf in haar koelhuis in Nishkan een lijn geïnstalleerd voor het sorteren, verpakken en etiketteren van de aardbeien die door de coöperatie op 40 hectare worden geteeld.   

 

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven