Zuid-Afrika: Prijzen Hass-avocado's houden opwaartse trend waarschijnlijk vast

De beschikbaarheid van avocado's op de Europese markt is dit jaar kleiner. De aanvoer uit zowel Zuid-Afrika als Peru, de twee grootste avocadoleveranciers aan Europa, is lager. 

In Zuid-Afrika is het seizoen ongeveer halverwege. Graig Lewis, commercieel directeur van Halls Zuid-Afrika, zegt dat het aantal avocado's dit jaar veel beter beheersbaar is dan vorig jaar.

"Wat betreft de prijzen is het een totaal ander seizoen dan het vorige, dat gekenmerkt werd door marktschommelingen. De prijzen van Greenskin avocado's zijn stabieler dan vorig seizoen maar begonnen wel lager dan in 2018. Vanaf half april zijn ze echter stabiel en beter dan die van vorig jaar."

"Ook de prijzen van Hass-avocado's waren bij aanvang van het seizoen wat lager dan in 2018 maar een paar weken geleden bereikten ze hetzelfde niveau, terwijl de prijzen vorig jaar tot aan augustus een neerwaartse trend vertoonden." 

Hij vervolgt door te vertellen dat de vraag dit jaar toegenomen lijkt te zijn wat waarschijnlijk te maken heeft met de hoge beschikbaarheid van vorig seizoen, waardoor mensen bewuster zijn geworden van het fruit. De promotionele activiteiten van de World Avocado Organisation en andere Europese regio's, zoals Italië, zullen waarschijnlijk ook bijdragen aan een hogere consumptie, terwijl ook in een land als Duitsland de consumptie toeneemt. 

"Merendeel van ons fruit gaat naar rijperijen"

Halls staat bekend om haar consistentie op de ready-to-eat markt, een segment dat blijft groeien. "Het merendeel van ons fruit gaat naar rijperijen, zowel naar die van ons als naar die van providers van onze retailklanten," vervolgt Graig. 

Het netwerk van Halls heeft vorig jaar 32.000 ton avocado's in Europa afgezet, afkomstig van haar eigen teeltbedrijven in Zuid-Afrika en teeltpartners elders ter wereld. "We voorzien onze klanten al vele jaren lang 365 dagen per jaar van fruit. Het enige verschil is dat onze aanvoer snel groeit. De afgelopen 12 maanden hebben we onze rijpingsfaciliteiten uitgebreid en ons geografische bereik vergroot," aldus Graig.  

Halls ziet ook een goede groei bij haar teeltpartners in Kenia en Colombia en Graig benadrukt dat het nieuwe kantoor in Madrid heeft gezorgd voor een meer stabiele aanvoer vanuit Spanje, Mexico en Israël. 

Momenteel schakelt het bedrijf in Zuid-Afrika grotendeels over op de teelt van Hass-avocado's. "Buiten Zuid-Afrika telen we nog veel Greenskin met een verhouding van 60/40. We willen echter meer Hass gaan telen. We zijn nieuwe projecten gestart, zowel op onze Halls teeltbedrijven als bij onze teeltpartners, waardoor de Hass-productie de komende vijf jaar fors zal groeien."

Het bedrijf heeft meer kantoren in Europese landen geopend en is inmiddels gevestigd in Rotterdam, Parijs, Marseille, Madrid en Frankfurt. Het hoofdkantoor bevindt zich in Kent in het Verenigd Koninkrijk. 

 

Voor meer informatie:
Craig Lewis
Halls South Africa
Tel: +27 13 753 5700
Email: info@halls.co.za
http://www.halls.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven