CBS: Areaal zaaiuien naar recordomvang

De teelt van uien en aardappelen is in 2019 toegenomen. Het uienareaal is vergeleken met een jaar eerder met bijna 7 procent gegroeid. Het areaal aardappelen werd in een jaar tijd met ruim 2 procent uitgebreid. Dit blijkt uit de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2019 van het CBS.

Volgens de laatste landbouwtelling van april 2019 wordt er in Nederland op 536 duizend hectare aan akkerbouwgewassen geteeld. Dat is 4 procent meer dan een jaar eerder.

Areaal zaaiuien naar recordomvang
Het areaal zaaiuien neemt in 2019 met bijna 10 procent toe vergeleken met een jaar eerder. Het areaal komt daarmee op een recordomvang van bijna 28 duizend hectare. Ten opzichte van het jaar 2000 is dat een verdubbeling van de teelt.

Bij de poot- en plantuien is de teelt licht gedaald. Het areaal bedroeg tijdens de laatste landbouwtelling bijna 9 duizend hectare, een afname van 1,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Van de poot- en plantuien is 70 procent tweedejaars, 25 procent eerstejaars en 5 procent is beteeld met sjalotten.

Toename areaal consumptieaardappelen
De teeltoppervlakte van consumptieaardappelen is in 2019 gegroeid tot ruim 79 duizend hectare (+ 4,1 procent). Het areaal is sinds 2000 niet zo groot geweest. In dat jaar werden op 87 duizend hectare consumptieaardappelen geteeld. Gemiddeld genomen werd er sinds het jaar 2000 jaarlijks op 73 duizend hectare aan de teelt van consumptieaardappelen gedaan.

De arealen van pootaardappelen en zetmeelaardappelen groeiden in één jaar tijd bescheiden. Bij pootaardappelen is de teeltoppervlakte 44 duizend hectare groot (+1,3 procent) en bij zetmeelaardappelen 45 duizend hectare (+0,6 procent).

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven