Duitse BLE-kwaliteitscontroleurs controleerden in 2018 meer dan 50.700 ton groenten en fruit

Reeds bij de import in de haven en luchthaven controleerde de BLE in 2018 of ananas voldoende rijp was, appelen juist gekenmerkt waren of uien geen schimmel bevatten. Slechts drie procent van alle gecontroleerde producten werd afgekeurd, meldt Proplanta.de.

In 2018 werd er in totaal 211.513 ton (96.295 partijen) groenten en fruit door importeurs aangemeld voor importcontrole bij de Duitse 'Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung' (BLE). De aangemelde importen kwamen uit 88 verschillende leveringslanden buiten de EU en het betrof meer dan 200 verschillende groenten- en fruitsoorten.

De importeurs hadden voor de inklaring de toestemming van de BLE nodig. Deze beslist na een risicoanalyse welke aanmeldingen gecontroleerd worden en van welke controles af kan worden gezien. Van de in 2018 aangemelde hoeveelheid controleerden de BLE-kwaliteitscontroleurs 50.763 ton (24 procent). Voor 97 procent van de gecontroleerde hoeveelheid gaven zij een conformiteitsverklaring uit. Deze producten mochten aansluitend naar Duitsland of in de EU geïmporteerd worden.

Kwaliteitscontrole: een belangrijk instrument
"Wat de BLE bij de import en wederuitvoer van groenten en fruit uit derde landen realiseert, verzorgen overige controleurs op landelijk niveau of in het bedrijfslever. Zij allen dragen dagelijks bij aan goede levensmiddelen op de groenten- en fruitafdeling. Geen controlesysteem kan 100 procent zekerheid bieden – maar in de EU hebben we met de verkoopnormen voor groenten en fruit een veilige basis, die dagelijks wordt toegepast en de consumenten betrouwbaarheid biedt“, aldus BLE-voorzitter dr. Hanns-Christoph Eiden.

Meest voorkomende fout: verkeerde kenmerking
Slechts drie procent van de gecontroleerde hoeveelheid (1.523 ton) werd door de BLE-controledienst afgekeurd, aangezien deze producten niet aan de EU-verkoopnormen voldeden. De meest voorkomende redenen voor afkeuring waren een gebrek aan of een foutieve kenmerking, bederf, schimmel of onvoldoende rijpheid. Terwijl uien hoofdzakelijk vanwege schimmel en bederf afgekeurd moesten worden, werden watermeloenen, mango's, bonen, sinaasappelen en nectarines in eerste instantie het vaakst afgekeurd vanwege een foutieve kenmerking.

Over het algemeen besloten de importeurs bij afgekeurde producten om de kenmerking te corrigeren en bedorven producten uit te sorteren. Door een nacontrole controleert de BLE vervolgens of dit normgerecht gebeurd is en geeft in dat geval alsnog een conformiteitsverklaring uit. Slechts bij vier procent van de afgekeurde hoeveelheid was een dergelijke correctie niet mogelijk. In deze gevallen kozen de importeurs voor vernietiging onder douanetoezicht.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven