Aardappelprijzen in Slowakije dalen eindelijk

De aardappelprijs in Slowakije heeft één van de hoogste niveaus in 20 jaar bereikt door ongunstige weersomstandigheden en een steeds kleiner wordend areaal.

Volgens het Bureau voor de Statistieken lag de gemiddelde prijs in april vorig jaar op € 0,60/kg en was dat in april van dit jaar € 0,95/kg, wat een stijging van bijna 60% is. Eva Sadovská, agronoom en analist voor de Slovak Farmers' Association (SFD), zegt dat er naast droog weer problemen zijn met de teelt. 20 jaar geleden werd op meer dan 32.000 ha geoogst en vandaag de dag is het areaal gereduceerd tot 7.500 ha. 

Volgens Emil Macho van de SPPK zou op minstens 11-12.000 ha aardappelen geteeld moeten worden om er zeker van te zijn dat Slowakije zelfvoorzienend is. "Om dit te bereiken, zouden we meer steun van de regering moeten krijgen. Wat dat betreft lopen we achter op de ons omringende landen."

Juraj Mačaj van de Slowaakse Chamber of Agriculture and Food (SPPK): "De binnenlandse teelt ziet er nu gelukkig veelbelovend uit. We hebben genoeg aardappelen en daarom daalt de prijs geleidelijk aan. We hebben een prijsdaling van 10-15% geregistreerd gedurende de afgelopen twee weken en deze trend houdt de komende periode aan. Het prijsniveau zou in juli gestabiliseerd kunnen zijn."

 

Bron: ujszo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven