Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mohamed Marawan over de lage appelprijzen in Polen

"Kelderende prijzen gevolg van lage kwaliteit bewaarappelen"

In de Poolse appelsector vallen de laatste tijd rake klappen. Nadat telers recent nog vorstschade leden, zijn nu de prijzen gekelderd. Volgens een teler/exporteur van Poolse appelen heeft deze prijsdaling weinig te maken met de appelmarkt zelf. 

In mei waren de appelprijzen in Polen gemiddeld €0,66 lager dan in mei 2018, zo bericht het Institute of Agricultural and Food Economics (IAFE). Volgens Mohamed Marawan, directeur van Sarafruit, heeft deze lage prijs niets te maken met de appelmarkt. "Mensen hebben hun appelen voor lange tijd opgeslagen in koelcellen maar het niveau van de voorraden is niet de oorzaak van de lage prijzen. Deze zijn te wijten aan de lagere kwaliteit van de appelen die nu nog beschikbaar zijn en die niet gewild zijn voor de export. Er zijn nauwelijks appelen te vinden die geschikt zijn om geëxporteerd te worden," legt hij uit. "De voorraden beginnen vanaf nu kleiner te worden."

De prijsdip is een bijkomend probleem voor telers en exporteurs die een groot deel van hun oogst verloren hebben als gevolg van vorst. "Ook nu nog zien we appelen uit de bomen vallen. We horen verschillende percentages over de omvang van de schade. Sommigen zeggen dat ze de helft van hun oogst verloren zijn en anderen laten weten nog grotere verliezen te hebben geleden. Voor ons betekent dit dat we ons wat aan moeten passen. We zijn daarom gestart met de import van appelen uit diverse landen voor de afzet aan supermarkten en de export naar Duitsland. Het zal geen gemakkelijk seizoen worden maar dit is de realiteit en we moeten er mee om leren gaan. Ik weet zeker dat we ook hier weer bovenop zullen komen," zegt Marawan tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
Tel: +48 537 935 155
Email: office@sarafruit.eu  
www.sarafruit.eu

Publicatiedatum: