Europese aardappelmarkt (week 26)

Aardappelverwerking neemt toe in Frankrijk

Europese fysieke markten: 

Prijzenoverzicht (bron: NEPG): 

België

Fiwap/PCA marktbericht:

Fontane en Challenger: geen noteringen, einde seizoen.

Bintje: geen notering, einde seizoen.

Veilingprijs/veiling van Roeselare (bron: REO via PCA): 24 juni: gewogen prijs (rood en wit) handgesorteerde aardappelen: 0,25 €/kg,exclusief btw. Ongeveer 43 ton.

Termijnmarkt

EEX te Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm+, min 60% 50mm+

Nederland
Laatste echte transacties tussen 25 en 32 €/q voor directe levering van diverse rassen (Fontane, Innovator, Markies, ...). Zeer weinig kopers op de vrije markt. De fabrieken zijn tevreden over de gecontracteerde hoeveelheden met een paar ton extra tegen onveranderde prijzen. De noteringen bedragen tussen de 0,50 en 1,00 €/q vanwege het weer dat bevorderlijk is voor de groei van vroege aardappelrassen. De verwerkende industrie in Nederland zal ook in juli nog vooral op oude aardappelen draaien maar volgende week zullen er al vroege aardappelen beschikbaar komen (uit Frankrijk en later ook uit Duitsland. De export is nagenoeg ten einde gekomen. 

Prijsnotering PotatoNL: ook beschikbaar op www.potatonl.com 

Frankrijk
De handel is bijna voorbij omdat er nauwelijks vraag en aanbod is. De grootste industriële afnemer betaalt nog steeds 25,00 €/q voor Bintje, 30,00 €/q voor Fontane en overige rassen en 31,00 €/q voor Innovator. De levering van contracten gaat door. Er zijn wat problemen ontstaan met onvolledige en/of heterogene groei. De onregelmatige neerslag in de subregio's heeft geen einde aan de droogte gemaakt en lokaal wordt er geïrrigeerd.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Noord-Seine €/qt, min-max (gemiddeld) (RNM): 

Toegenomen industriële activiteit (bron: GIPT via UNPT). Van juli tot eind mei van dit jaar verwerkten Franse fabrieken 1.140.00 ton aardappelen. Dit komt neer op een groei van 2% ten opzichte van het jaar daarvoor. 76% van de aanvoer is gecontracteerd en 11,5% geïmporteerd.

Duitsland
Vroege aardappelen uit Rijnland-Palts 71 €/q voor kruimige en ronde rassen en 73 €/q voor vastkokend en saladeaardappelen. De prijzen van industrieaardappelen (frites) zijn licht gedaald, zowel voor Agria 29 tot 30 €/q als voor Fontane 29 tot 30 €/q/ De gewassen ontwikkelen zeer voorspoedig. De eerste Rijnlandse vroege aardappelen worden deze week al verpakt. De kwaliteit en maten zijn  uitstekend!

In Nedersaksen, 'Kartoffelland', is het aardappelareaal met 6.000 hectare gegroeid naar 122.846 hectare. Dit betekent een toename van 5% ten opzichte van 2018. De groei van het areaal van zetmeel- en industrieaardappelen bedraagt +/- 4.000 ha, + 1.000 ha pootaardappelen + 600 ha consumptieaardappelen.

De prijzen van de eerste binnenlandse aardappelen dalen langzaam. Voor rijpe partijen betalen schillers meer dan is weergegeven.

Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijs (alle markten) week 24: 26,12 €/q (ten opzichte van 24,93 €/q in week 23).

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be       


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven