Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chileense telers zien brood in de export van Murtabessen, "de rode parel van Patagonië'

Telers van een bijzondere bessensoort in het uiterste zuiden van Chili hopen hun product binnenkort naar overzeese markten te kunnen exporteren en dan met name naar de Verenigde Staten. De murtabes, ook bekend onder de naam Chileense cranberry, heeft een zeer kort seizoen en is vers nog niet beschikbaar voor de exportmarkt. Murtabessen zijn verwant aan cranberry's en groeien net als blauwe bessen aan struiken. Dit specifieke ras wordt in een koud klimaat in het uiterste zuiden van Chili geteeld. Het seizoen van de murtabes loopt van april tot juni. 

"Murtabessen zijn een unieke fruitsoort van Chili. Het fruit is maar twee maanden per jaar verkrijgbaar," legt een teler uit. "Het is van oudsher een prijzige bes. Naar verluidt zou de koningin van Engeland vroeger om deze delicatesse gevraagd hebben. De bes heeft ongeveer het formaat van een parel en in combinatie met de koninklijke belangstelling heeft dit geleid tot de bijnaam 'Rode parel van PatagoniĆ«'. 

Introductie op de markt
De murtabes is niet volledig onbekend op overzeese markten. Het fruit is in de Verenigde Staten bijvoorbeeld al enkele jaren in poedervorm, diepgevroren en gedroogd beschikbaar als ingrediĆ«nt voor de cosmetische en gezondheidsindustrie. Voorstanders van de bes zeggen dat hij rijk is aan antioxidanten en mineralen. De bes wordt op de lokale markt in Chili vers gegeten en daarom zijn telers van plan om de bes ook vers op de internationale markt te introduceren.  

"Murtabessen bevatten meer voedingsstoffen dan bijvoorbeeld kruisbessen of andere bessen. Het fruit wordt nu nog vooral diepgevroren aangeboden. Het is ons doel om het ook vers naar de Verenigde Staten te exporteren. De grootste uitdaging bestaat uit het vergroten van de bekendheid van deze bes, die niet veel mensen buiten Chili kennen. In plaats van het fruit als een soort cranberry te promoten, willen we de nadruk leggen op de unieke eigenschappen van deze bessensoort. De murtabes heeft een kenmerkende smaak en is zoet en aromatisch. Het eten van deze bes doet wel wat denken aan het drinken van thee." 

Telers zeggen dat de wijze waarop de bessen worden geteeld vergelijkbaar is met die van andere gewassen die op grote schaal in Chili geteeld worden. "Veel van de expertise op het gebied van teeltmethoden hebben we overgenomen uit de blauwebessensector," vertelt onze bron. 

Potentieel
Telers zijn van mening dat de bes een enorm potentieel op de Amerikaanse markt heeft, met name vanwege de vele gezondheidsbewuste consumenten. De bes zou hier als een exclusieve categorie worden beschouwd. "Het is een duur nicheproduct. De bessen zijn biologisch gecertificeerd en als we ze als vers product introduceren, kunnen we ze ook aanbieden aan bedrijven die ze willen gebruiken voor verse sappen en smoothies. IQF is ook altijd nog een mogelijkheid. Hiermee wordt de beschikbaarheid van de bes naar 12 maanden per jaar verlengd."

Hoewel het voornaamste doel het betreden van de Amerikaanse markt is, zijn de telers ook van plan om het programma in de toekomst naar Europa uit te breiden. "Momenteel richten we ons op het introduceren van onze murtabessen in de Verenigde Staten maar het is ook interessant om ze op de Europese markt te brengen. We houden de mogelijkheid hiervoor open, evenals voor de introductie op de Canadese markt."

 

Publicatiedatum: