Lars Jensen, directeur SeaIntelligence

"In 2025 zullen 600.000 containers voorzien zijn van trackers"

De afgelopen tien jaar is er sprake van een technologische revolutie binnen de zeevrachtsector, die gekenmerkt wordt door trends op het gebied van traceertechnologieën en blockchain-platforms, zoals TradeLens. 

SeaIntelligence denkt dat deze trend nu pas goed doorzet omdat deze technologieën niet alleen meer schaalbaar worden maar ook omdat klanten in toenemende mate realtime informatie en transparantie over hun vracht verwachten. 

Nu er steeds meer betaalbare en schaalbare traceertechnologieën op de markt komen, is het 'hek van de dam' wat betreft de digitalisering van containervervoer, zegt Lars Jensen, directeur van SeaIntelligence. Steeds meer vervoerders kondigen grootschalige digitaliseringsprojecten aan. In mei maakte CMA CGM bekend dat het haar vloot met 50.000 containertrackers uitrust en deze maand liet ook Hapag-Lloyd weten dat het 100.000 van haar containers van trackers zal voorzien.

Realtime traceertechnologie geeft vervoerders een beter inzicht in de bestemming van de vracht, de conditie ervan en hoe deze op de meest efficiënte manier kan worden afgeleverd. SeaIntelligence verwacht dan ook dat vervoerders die deze dienst aanbieden een voorsprong op de concurrentie zullen hebben. 

"Dit zal snel van een onderscheidende competitieve factor veranderen in een noodzakelijke vereiste," vertelt Jensen aan  Supply Chain Dive. Nu wereldwijd de toeleveringsketens steeds complexer en intermodaal worden, biedt realtime traceerbaarheid vervoerders naast een concurrentievoordeel ook andere voordelen." 

Met het IBM TradeLens-platform van Maersk behoren tijdrovende papieren transacties tussen internationale vervoerders tot het verleden en kunnen contracten snel en veilig worden opgemaakt dankzij blockchain."

Deze trends zullen voor een transformatie van de zeevrachtsector zorgen maar Jensen waarschuwt wel dat het een grote uitdaging voor vervoerders zal worden om deze netwerken en systemen te onderhouden. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven