Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karel Vaes, Hellingenfort

“Veel vraag naar Belgische kersen, weinig Zuiderse kersen meer op de markt”

Tholen – “Maandag zijn we begonnen met de pluk van de eerste kersen. Het is ideaal weer om het kersenseizoen te starten. Door het warme weer is er veel vraag en de kwaliteit van de kersen is erg goed”, vertelt Karel Vaes van Hellingenfort. “Wij hebben niet zulke hele vroege kersenrassen die al een week of twee in productie zijn. Wij beginnen met Samba en Greystar en tegen het einde van de week hebben wij al de eerste Kordia-kersen.”

De teler is tevreden over de kersenprijzen momenteel. “De markt is mooi in evenwicht. Door de mooie weer trekt de vraag aan en naar horen zeggen zijn er weinig Zuiderse kersen meer op de markt, dus meer plaats voor de Belgische kersen”, aldus Karel. “Een groot deel van onze kersen zetten wij af in Nederland bij Willem Dijk AGF in Enschede. Tevens gaat ook een groot deel van onze kersen naar grootwarenhuizen en groothandelaren in Vlaanderen en Wallonië.”

Dubbele handsortering
“Momenteel is er niet erg veel concurrentie op de markt. Dit heeft alles te maken met de klimatologische omstandigheden. Het lijkt erop dat de volumes mooi gespreid op de markt gaan komen, de komende weken. De aanstaande weken gaan we een piek krijgen in de afzet van kersen. Juli is traditioneel de tijd waarin de mensen de meeste kersen eten”, zegt Vaes. De teler is een voorstander van de korte keten. “Wij willen de keten zo kort mogelijk houden door op dezelfde dag van de pluk de kersen te transporteren naar de bestemming. Daarnaast garanderen wij kwaliteit door onze dubbele handsortering, die uniek is in de kersensector.”

Kersenverpakking
Vorig jaar introduceerde Vaes de ‘luxe pralinedoosjes’ voor de kersen. Dit jaar zijn de doosjes versierd met kunstwerken van Maartje Elants. “We hebben veel positieve reacties gehad op de verpakking. Het mooi verpakken van de kersen geeft een exclusieve uitstraling aan een mooi product. Daarnaast werken we dit jaar met studenten uit de omgeving. Het is steeds moeilijker om aan arbeidskrachten te komen, daarom hebben mijn kinderen via social media studenten uit de buurt verworven. Het is ontzettend leuk om met deze gemotiveerde mensen te werken en hen wat te leren over de kersenteelt”, besluit Karel.

Voor meer informatie:
Karel en Veerle Vaes
Hellingenfort
Helshovenstraat 16A
3840 Borgloon
+32(0)474/59 14 09
Karel@hellingenfort.be 
www.fruitmethartenziel.be