Argentinië is de grootste citroenenteler ter wereld

Argentinië heeft het grootste citroencluster ter wereld. In 2017 produceerde het land 65% van de citroenen op het Zuidelijk Halfrond: 1,3 miljoen ton. Ongeveer 1 miljoen ton was bestemd voor het vervaardigen van olie, geconcentreerd sap en gedroogde schillen. De overige 300.000 ton zijn geëxporteerd als vers fruit. 

Het belangrijkste teeltgebied is Tucumán, waar 80 % van deze agro-industrie is geconcentreerd. Ongeveer 50.000 hectare is beplant en er wordt werk geboden aan 50.000 mensen. De jaarlijkse opbrengst bedraagt 300 miljoen dollar. 

Argentinië verwerkt 77% van de oogst en exporteert 18 % als vers fruit. Het land is de grootste citroenproducent ter wereld en de belangrijkste exporteur van geconcentreerd sap, pulp, olie en gedroogde schillen. 

Aan de citroenschil wordt pectine onttrokken, een stof die gebruikt wordt als verdikkingsmiddel in de voedingsindustrie  en farmaceutische industrie. De olie is kostbaar, aangezien er voor de productie van 1 druppel olie 3 à 4 citroenen nodig zijn. De olie wordt niet alleen als geur- en smaakstof gebruikt in de voedingsindustrie, maar ook verwerkt in cosmetica, parfum en schoonmaakproducten. 

De gemiddelde prijs schommelt rond de 35 dollar per kilo. Het belangrijkste chemische bestanddeel is de limonene, meer dan 60 % van het totaal. De belangrijkste afnemer hiervan is de frisdrankindustrie, die het gebruikt als smaakmaker voor de koolzuurhoudende dranken en sappen. Op de wereldmarkt wordt gemiddeld 14.000 ton citroenolie verhandeld, waarvan 40%  afkomstig is uit Argentinië. 

Het onderzoekscentrum Obispo Colombres heeft een grote rol gespeeld bij het in de wereldmarkt zetten van Tucumán voor wat betreft gebruikte productietechnologie. Het gaat hierbij om het verkrijgen van virusvrij materiaal, het testen van nieuwe variëteiten tot aan de fabriek van waaruit  de eerste export van vers fruit al heeft plaatsgevonden. Dit management instituut is op kennisgebied een voorbeeld voor andere regio's in het land.  

Bron:Mitre y el Campo / clarín.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven