Goed Spaans knoflookseizoen verwacht

Er wordt een goed knoflookseizoen verwacht voor het Spaanse Albacete. De provincie beschikt dit jaar over een areaal van 9.500 hectare en is leidend in de knoflookteelt in Spanje. Er wordt een oogst van 110 mln kilo geraamd.

Vorig jaar behaalde Spanje een oogstrecord met meer dan 250 mln kilo op een areaal van 26.000 hectare.

De oogst van de Sprint knoflook, die een maand eerder plaatsvindt dan die van de paarse knoflook, is bijna afgelopen. De prijs voor deze knoflook ligt tussen de €0,80 en €0,85 per kilo, een "acceptabele" prijs volgens de provinciaal coördinator van het ministerie van Landbouw, Juan Francisco Sánchez. De afzet van het product is echter sterk afhankelijk van wat er gebeurt in China. Dit land herbergt 52% van het wereldwijde knoflookareaal en is daarmee goed voor 79% van de wereldwijde oogst.

De goede resultaten van de afgelopen seizoenen en de verzekeringsdekkingen die de risico's opvangen zijn enkele van de redenen voor de bijzonder sterke groei van dit gewas in de afgelopen drie jaar. Zowel het areaal als de oogst is verdubbeld in de afgelopen vijftien jaar. Het gaat om een winstgevend gewas, dat echter wel veel arbeidskracht vereist.

Het knoflookseizoen in deze Spaanse provincie wordt mede mogelijk gemaakt door buitenlandse seizoensarbeiders, voornamelijk afkomstig uit Roemenië en Sub-Saharaans Afrika. De komst van maffiagroepen, die een deel van het loon van de arbeiders in handen krijgen, leidt tot situaties van arbeidsuitbuiting en dwingt de autoriteiten in te grijpen.

Vanuit de Arbeidsinspectie wordt telers aangeraden niet hun toevlucht te zoeken tot tussenpersonen voor het vinden van werknemers, maar om arbeidskrachten te vinden via de Openbare Arbeidsbureaus of bijvoorbeeld via uitzendbureaus.

Bron: latribunadealbacete.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven