Exclusieve Yubari King meloen kan in Japan wel €19.742 per stuk opbrengen

In mei van dit jaar werden er op een veiling in Japan twee meloenen uit Hokkaido voor bijna €40.000 verkocht maar wat maakt dit fruit eigenlijk zo duur?

Overal in Japan worden meloenen geteeld. Bekende rassen zijn onder meer Yubari Kin en Higo. De teelt is een serieuze zaak want het fruit wordt in Japan niet zomaar als tussendoortje beschouwd. Het is een luxeproduct dat een belangrijke rol speelt bij de Japanse traditie van het geschenken geven. 

De meloenen worden niet alleen om hun smaak maar ook om hun uiterlijk gewaardeerd. De Crown meloen is één van de bekendste rassen en te vinden bij de luxere fruitzaken in Tokio. 

Deze meloen wordt uitsluitend in de prefectuur Shizuoka geteeld en kost meer dan €175 per stuk. In tegenstelling tot de op grote schaal geteelde meloenen die men in westerse supermarkten aantreft, worden de Crown meloenen met de grootste zorg geteeld.  

De meloen doet er 100 dagen over om te groeien en wordt jaarrond geteeld. Er bestaan ongeveer 20 verschillende rassen die afhankelijk van het seizoen worden gezaaid. Door de teelt in verhoogde bedden kunnen telers de hoeveelheid water per plant nauwkeurig in de gaten houden. Door midden van airconditioning en verwarming wordt de temperatuur het hele jaar door constant gehouden.

De Crown meloenen worden in vier klassen ingedeeld: fuji, yama, shiro en yuki. Meloenen met kleine defecten vallen in de klasse yuki. De overige drie klassen worden bepaald aan de hand van het suikergehalte en de externe kwaliteit. 55% van de meloenen mag uiteindelijk als shiro vermarkt worden, 25% als yama en 0,01%, ofwel 1 op de 1.000 geoogste meloenen, als fuji, de hoogste klasse. 

Tijdens het poetsen van de meloenen verslijten telers vaak meerdere paren witte handschoenen. Toch is de hoge prijs ook deels te wijten aan het werk van de tuinbouwcoöperatie. De Shizuoka Crown Melon Company is verantwoordelijk voor de afzet en controle van de meloenen van 200 telers.

Deze coöperatie garandeert dat de kwaliteit hoog blijft en dat de prijzen niet ondermijnd worden. Het resultaat is een product met een  voortreffelijke smaak. Iedere meloen heeft een complexe balans van smaken en is sappig en zoet. 

 

Bron: businessinsider.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven