Europa: winkeldiefstal zorgt voor miljardenverlies

Jumbo geeft details over eerste Belgische winkels
Jumbo heeft de locaties bevestigd van zijn eerste drie winkels in België. De drie nieuwe winkels worden geopend in Lanaken en Pelt in Limburg en Rijkevorsel in Antwerpen, wat locaties zijn die zich dichtbij de grens met Nederland bevinden. De informatie over de nieuwe locaties werd gedeeld tijdens de openingsceremonie van Jumbo's nieuwe hoofdkantoor in België in Brasschaat. De Nederlandse keten was aanvankelijk op zoek naar 200 werknemers voor de drie winkels. Inmiddels zijn de meeste vacatures al vervuld.
Bron: retaildetail.eu

Europa: winkeldiefstal zorgt voor miljardenverlies 
Bij de meeste Europese landen blijven de kosten door winkeldiefstal min of meer gelijk. In België nemen deze echter weer toe. Met name supermarkten zijn een gewild doelwit. Dit blijkt uit het onderzoeksverslag "Retail Security in Europe" van Checkpoint. Belgische retailers hebben voor €900mln aan verliezen geleden door diefstal. Bij Nederlandse retailers lag dat bedrag twee keer zo hoog. Zowel Nederlandse als Belgische retailers zijn vorig jaar zo'n 1,9% van hun totale omzet aan winkeldiefstal kwijtgeraakt. Bij Spanje, het EU-land dat het zwaarst door winkeldiefstal wordt getroffen, is dit 2%.
Bron: retaildetail.eu

Carrefour verkoopt aandeel in Chinese onderneming
Carrefour heeft een overeenkomst gesloten voor de verkoop van een aandeel van 80% in het Chinese bedrijf Suning.com. Suning betaalt Carrefour €620,0mln voor het aandeel, waarmee Carrefour China op een waarde wordt geplaatst van €1,4mld. De overdracht wordt aan het einde van 2019 voltooid, mits hiervoor toestemming wordt verleend door de lokale mededingingsautoriteit. Carrefour behoudt een aandeel van 20%, samen met twee van de zeven posities binnen de raad van bestuur van Carrefour China. De overeenkomst stelt echter ook dat Carrefour zijn overgebleven aandeel met twee jaar tijd van de hand mag doen. Carrefour is sinds 1995 actief in China. In de afgelopen jaren heeft het Franse bedrijf echter steeds meer te lijden gehad van de felle lokale concurrentie en de opkomst van e-commerce. Carrefour heeft de laatste jaren meerdere reorganisatieplannen uitgevoerd. Ondanks deze plannen is er sinds 2011 sprake van een negatieve groei qua like-for-like-omzet. Aan het einde van het fiscaal jaar 2018 had Carrefour een netwerk van 210 hypermarkten en 24 buurtwinkels. Hiermee werd een omzet gegenereerd van ongeveer €3,6mld en een bruto winst van €66mln.
Bron: retailanalysis.igd.com

Duitsland: stijgende aandelenkoers voor Metro
De aandelen in de Duitse groothandelaar Metro zijn gestegen, nadat bekend werd dat Metro mogelijk wordt overgenomen. EP Global Commerce, een bedrijf van Tsjechische en Slowaakse investeerders, heeft onlangs een bod tot overname gedaan waarmee Metro wordt gewaardeerd op €5,8mld. Het bedrijf heeft al een aandeel in Metro van bijna 11%. De grootste aandeelhouder van Metro, het investeringsbedrijf Haniel, heeft al ingestemd met de overdracht van zijn aandeel van 15,2%. Ook is EP Global Commerce van plan om een aandeel van 5,4% over te nemen van C-economy. In september 2018 nam EP Global Commerce al een Metro-aandeel van C-economy over van 3,6%.
Bron: reuters.com

Rakuten test bezorgrobots in Japan
De Japanse online marktplaats Rakuten gaat in samenwerking met het bedrijf Yamato Transport en de Japanse overheid een pilotproject opstarten voor bezorgrobots. Een team dat door de overheid is aangesteld zal tijdens het project mogelijke problemen voor robotbezorging in kaart brengen. Er wordt hierbij met name gelet op veiligheid en op mogelijke nieuwe regelgeving onder een nieuwe verkeerswet. Het team van de overheid bestaat uit vertegenwoordigers van bedrijven als Panasonic, Mitsubishi en verschillende afgevaardigden van Japanse ministeries.
Bron: insideretail.asia

VS: Meijer breidt mobiele betaalmogelijkheid uit in Indiana
Meijer heeft zijn Shop & Scan-service uitgebreid naar winkels in de omgeving van Indianapolis. Eerder werd al met succes de Shop & Scan-mogelijkheid geïmplementeerd in andere regio's. De app werd in winkels in Michigan getest en vervolgens toegepast bij 23 vestigingen in de omgeving van Chicago.  Consumenten kunnen met de Shop & Scan-app in Meijer-winkels producten scannen, waarna een streepjescode van de app bij de kassa wordt afgelezen. Vervolgens wordt zo automatisch voor de boodschappen betaald. 
Bron: progressivegrocer.com

VS: Sprouts Farmers Market benoemt nieuwe CEO
Sprouts Farmers Market heeft Jack Sinclair aangesteld als nieuwe CEO en nieuw lid van de raad van bestuur. Sinclair is per 24 juni actief in zijn nieuwe functie. Sprouts Farmers Market zocht al sinds 30 december 2018 naar een opvolger van voormalig CEO Amin Maredia. Verder heeft de retailgroep bekend gemaakt dat interim co-CEO en CFO Brad Lukow ontslag heeft genomen. Lawrence “Chip” Malloy zal een functie als interim-CFO vervullen totdat een nieuwe permanente opvolger kan worden gevonden. 
Bron: progressivegrocer.com

VS: Walmart betaalt $282mln in schikking
Walmart Inc gaat $282mln (€247,5mln) betalen in een schikking. De schikking heeft betrekking op een onderzoek van zeven jaar in de buitenlandse afdelingen van Walmart in Mexico, Brazilië, China en India. Deze afdelingen zijn mogelijk in strijd geweest met de Foreign Corrupt Practices Act van de Amerikaanse overheid. Walmart betaalt $144mln (€126,4mld) aan de Securities and Exchange Commission en ongeveer $138mln (€121,1mln) aan het Amerikaanse ministerie van justitie. Volgens Walmart betekent de betaling van de schikking dat er nu een einde is gekomen aan het onderzoek naar zijn buitenlandse afdelingen.
Bron: reuters.com

VS: Giant Food Stores stelt lokale producten beter zichtbaar op
Giant Food Stores gaat in al zijn 156 winkels in Pennsylvania lokale producten beter in het zicht in de schappen plaatsen. De producten krijgen een PA Preferred-label, zodat ze beter kunnen worden herkend als lokale producten. PA Preferred is het officiële merk van landbouwproducten die zijn geteeld, verwerkt of geproduceerd in Pennsylvania. Giant Food Stores ondersteunt het label al sinds dat het in 2004 werd geïntroduceerd. Bron: progressivegrocer.com

VS: online supermarkten groeien door consumenten in steden
Consumenten in stadsgebieden hechten veel meer aan online mogelijkheden bij supermarktketens dan de gemiddelde consument. Dit blijkt uit het rapport The Urban Grocery Shopper van Acosta. Een kwart van in steden wonende consumenten meldt in de enquête van Acosta dat er minstens een keer per week online boodschappen worden gedaan. 60% heeft wel eens boodschappen online besteld, tegenover 30% van de consumenten in voorsteden of plattelandsgebieden. Ongeveer 56% van de Amerikaanse stedelingen gebruiken online verkooppunten voor bulkproducten, zoals luiers. Bij consumenten in voorsteden is dit slechts 34% en bij consumenten in het platteland 24%.
Bron: grocerydive.com

VS: Ahold-Delhaize heeft nieuw programma voor startups
De afdeling Retail Business Services van de Amerikaanse tak van Ahold-Delhaize geeft in samenwerking met de non-profit organisatie Venture Café kansen aan startups. Het samenwerkingsverband moet leiden tot nieuwe oplossingen binnen de leveringsketen. Het zogeheten Supply Chain Seed-programma zal uit vijf ondernemingen bestaan, die worden geselecteerd uit de inschrijvingen die tot 1 juli kunnen worden ingestuurd. De vijf ondernemingen krijgen tien weken lang begeleiding en training. . Ook krijgen de winnende deelnemers de gelegenheid tot een bezoek bij het nieuwe kantoor van Retail Business Services in Massachusetts.
Bron: progressivegrocer.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven