Veel schade aan boomgaarden

Hevige hagelstorm in grote delen van Emilia Romagna

Afgelopen zaterdag 23 juni trok een hevige hagelbui van Reggio Emilia tot Rimini en Ravenna die enorme schade aan fruit en groenten toebracht. 

Ravenna, Lugo, Massa Lombarda en Bagnacavallo leden de meeste schade door hagelstenen die soms wel 8 cm in doorsnee waren en door krachtige wind die beschermende folies vernietigde. 

Foto uit Sansepolcro door Cinzia Rosa Spina (Meteo Pedemontana Forlivese)

Davide Marconi van Apofruit: "Zelfs in Modena was de schade enorm, vooral bij de peren. Bij de onbedekte bomen heeft het fruit zulke grote gaten dat het onbruikbaar is geworden. In Nonantola is de situatie hetzelfde. Een groot gebied is in Modena getroffen."

Giancarlo Minguzzi van Fruitimprese: "Uit het gebied rond Conselice, Bagnacavallo en omringende gemeenten kregen we meldingen van serieuze schade. Richting Alfonsine viel veel zware regen, maar geen hagel."

Foto van Gianfranco Rambelli uit Bagnacavallo.

Danilo Misirocchi van Cia Romagna: "Veel schade werd gemeld in Romagna. Regen, hagel en sterke wind waren er in Ravenna, Forli en Cesena, terwijl in Rimini zware regen viel."

Foto van Gianfranco Rambelli uit Bagnacavallo.

"Abrikozen, perziken, peren, pruimen, tarwe, gerst, maïs, groenten en zaailingen hebben het zwaar. We kunnen alleen maar nadenken over de consequenties voor de gewassen na deze hevige stormen. Veel gewassen staan op het punt geoogst te worden, andere rijpen. Sommige gewassen hadden het al zwaar vanwege de hoge temperaturen en droogte van de afgelopen weken."

Loris Babbini, kersenteler van Cesena: "Na de schade in mei worden we hier erg moe van. De regen van afgelopen zaterdag veroorzaakte barsten in de kersen. Ik hoop dat de schade niet al te hevig is, vooral niet voor het Corniola ras, dat voor ons van grote waarde is."

Foto Icegreen van Emilia Romagna Weather

Volgens Coldiretti zijn tot nu toe 124 hevige hagelstormen in Italië genoteerd, bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode van vorig jaar (+88%).

Foto van Davide Marconi


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven