Nederlandse AGF-sector bereidt zich voor op tropische hitte

De voorspellingen liegen er niet om. De temperaturen zullen maandag, dinsdag en woensdag op zijn minst de 30 graden aan gaan tikken. Hoe bereidt de AGF-sector zich voor op deze tropische weersomstandigheden?

Zomerfruit
De uitspraak 'vrouwen bloot, handel dood' komt oorspronkelijk van de markt. Op de Roosendaalse markt zijn de verkopers niet bang voor de hoge temperaturen. 's Middags ligt alle handel op zijn gat en is het niet druk, maar in de ochtend is het erg druk en verkopen we erg veel fruit", aldus Katja Heeren van Heeren Groente- en Fruit. "Vooral watermeloenen, kersen, perziken en Galia-meloenen verkopen we dan." 

Jan Dros Lekker Eten uit Schoonhoven heeft zich ook voorbereid op de warme dagen. De groenteman met ster uit 2017 heeft frisse salades gemaakt; watermeloensalade, Brabantse andijvieschotel en koude macaroni schotel. 


Foto: Instagram Jan Dros

Tuinderij Doorn in Heerde moest na de zomerse dag van gisteren de Groent-o-maat flink bijvullen. 

Foto: Facebook Tuinderij Doorn

Fruittelers 
De fruittelers staan niet te springen om de hoge temperaturen. "Het is niet alleen vervelend voor de mensen die erin moeten werken, maar het kan ook zonnebrand op het fruit veroorzaken. We kunnen weinig maatregelen treffen tegen de warmte", vertelt Jef Vercammen van Proefcentrum Fruitteelt. "Volgens de voorspellingen gaat het de komende dagen ook vrij droog zijn. Het risico op onweer en hagel is dan juist wel klein." 

"Nog geen tropenrooster"
LTO Glaskracht adviseert de mensen die in de AGF-sector werken nog niet om een tropenrooster te hanteren. Daarvoor is de warme periode te kort. Met de leden wordt wel een hitteplan gedeeld. "We sluiten niet uit dat bedrijven op eigen initiatief een tropenrooster instellen. Tijdens de hitte van vorig jaar werden de kassen met water besproeid", aldus een woordvoerder van LTO. 

Auto niet voltanken bij 30 graden en hoger
Bij temperaturen van meer dan 30 graden dreigen meer dan alleen uitdroging of een zonnesteek. Automobilisten moeten volgens de Duitse automobielvereniging KS ook hun brandstoftank niet helemaal volgooien. In de brandende zon zou er brandstof door de tankopening of de brandstof-ontluchting kunnen lekken.  

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven