Schaarste en hogere vraag drijven prijs omhoog

Spaanse prijzen voor pruimen stijgen met 27%

Ondanks dat de pruimenprijs met 27% gestegen is ten opzichte van de voorgaande zeven dagen, als gevolg van productschaarste en een hogere vraag vanuit Europa, liggen de prijzen nog steeds onder de kosten. Dat stelt de nationaal manager steenfruit van de Spaanse telerscoöperatie UPA, Antonio Moreno. De telersprijzen liggen hoger dan vorig jaar, maar zijn nog ver verwijderd van de €0,80 per kilo die nodig is om de teeltkosten te dekken, aldus Moreno.

Volgens het ministerie van Landbouw lag de pruimenprijs in week 24 (10 tot 16 juni 2019) op ongeveer €0,75 per kilo, ten opzichte van €0,53 per kilo in dezelfde periode in 2018. Het ministerie verwacht dit seizoen een nationale oogst van 151.700 ton, 2,7% meer dan een jaar geleden.

In Andalusië is het seizoen al afgelopen (vorig jaar leverde deze regio 28.500 ton), en de volumes vanuit Valencia (13.000 ton in 2018) en Murcia (11.500 ton), regio's waar het seizoen nog tot juli doorloopt, zijn niet toereikend om tegemoet te komen aan de hogere Europese vraag. Het seizoen in Extremadura is nog maar net van start gegaan, en er is een tekort aan pruimen.

Extremadura is de belangrijkste teeltregio van pruimen in Spanje, met een volume van ongeveer 67.000 ton in 2018. Het seizoen is hier een paar dagen geleden begonnen en zal in juli zijn hoogtepunt bereiken. Volgens Miguel Ángel Gómez, directeur van fruittelersassociatie Afruex, is de verwachting dat er een oogst van 90.000 ton bereikt wordt. Gómez uitte echter zijn bezorgdheid over de "onhoudbare" situatie, als gevolg van de verhoging van het minimumsalaris, die in januari van kracht zal worden en volgens zijn gegevens een "stijging van 25% van de loonkosten" betekent.

Bron: Efeagro/agroinformacion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven