Exclusieve groep voor teelt nieuwe variëteiten

Twaalf bedrijven gaan nieuwe blauwe bessen Spaanse Planasa verbouwen

Tijdens het vijfde Internationale Congres voor Zachtfruit in Huelva werden er zes nieuwe blauwebessenvariëteiten gepresenteerd, ontwikkeld door Planasa. Na de presentatie toonden twaalf teeltbedrijven van zachtfruit in Huelva interesse om deel te gaan uitmaken van de exclusieve groep die deze variëteiten zal gaan telen.

Volgens María Pérez, leidinggevende van het veredelingsprogramma voor blauwe bessen van Planasa, dat in 2015 in Huelva van start ging, onderscheiden de variëteiten in kwestie (Manila, Malibú, Marina, Madeira, Maldiva en Masirah) zich door "hun vroegrijpheid, maat, smaak en vooral doordat ze, in gekoelde bewaring, een houdbaarheid van minstens 24 dagen hebben".

De variëteit Manila "is het meest vroegrijp. De oogst van deze variëteit begint namelijk al in januari en eindigt in maart. Het fruit heeft een maat van tussen de 22 en 24 millimeter, een houdbaarheid van 24 dagen in gekoelde bewaring en een zachte, zeer zoete smaak. Bovendien is deze variëteit makkelijk te oogsten".

Ook in haar toelichting op de Malibú benadrukte Pérez de extra vroegrijpheid. De oogst van deze variëteit begint half januari en eindigt tussen mei en juni. De smaak is stabiel en lijkt op die van de wilde blauwe bes. De oogst is gefaseerd en de variëteit heeft een sterke bloei. De maat van het fruit is gemiddeld. 

Over de Marina vertelde Pérez dat de oogst halverwege februari begint en half april eindigt. De trossen zijn volledig donkerblauw van kleur en de bessen hebben een eigenaardige, zoete smaak. In het begin ligt de maat van het fruit op 24 millimeter, later tussen de 20 en 22. Volgens María Pérez is het "een interessante variëteit, die een houdbaarheid van 24 dagen heeft en gemakkelijk te hanteren is".

Ook de Madeira behoort tot de vroegrijpe soorten. De oogst begint eind februari en eindigt in de tweede helft van mei. Gedurende deze gehele periode blijft de maat van het fruit tussen de 22 en 24 millimeter liggen. In gekoelde bewaring is het fruit wel 24 tot 30 dagen houdbaar. Wat betreft de smaak is deze variëteit in eerste instantie een beetje zuur.

De oogst van de Maldiva begint in februari. Deze variëteit heeft een extra grote maat (tussen de 28 en 30 millimeter), een zoete smaak en een knapperige structuur. De plant, waarvan het onderhoud een verfijnd vakmanschap vereist, levert een hoog rendement en heeft een gemiddelde groeikracht, evenals een goede levensduur (zo'n 30 dagen).

Binnen dit nieuwe aanbod is de Masirah de enige variëteit van het middenseizoen. De oogst van dit ras begint in maart en loopt door tot eind mei. De variëteit heeft een zachte structuur, een grote maat en een sterke bloei.

Volgend jaar zal Planasa de nieuw verkregen variëteiten uit zijn veredelingsprogramma voor bramen presenteren.

 

Bron: agrodiariohuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven