Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Goede citrusoogst voor Karsten in de Zuid-Afrikaanse Noordkaap

Karsten is een fruitteeltbedrijf in de Noordkaap dat veel voordeel heeft van haar ligging nabij de Oranjerevier, waar het druiven, dadels, citrus en pecannoten teelt. Daarnaast teelt het bedrijf in de Westkaap hardfruit en kersen. Zo'n 85% van de plantages bevinden zich echter in de Noordkaap.

Met netten overdekte citrusplantages in de droge Noordkaap (Alle foto's: Jaco Wolmarans)

Het grapefruitseizoen is voor een derde voorbij en hoewel het fruit kleiner is dan vorig jaar is de kwaliteit zeer goed en dit geldt ook voor het verhandelbare volume, vertelt Marius Bester, projectmanager op het 375 hectare tellende bedrijf  Mosplaas Sitrus, dat gelegen is aan de oevers van de rivier. Vorig week is het bedrijf begonnen met het selectief plukken van Nadorcotts en ook de kwaliteit van deze categorie is uitstekend. 

Marius merkt op dat de omstandigheden op de markten, waarvoor het citrus bestemd is, momenteel gunstig zijn. Het bedrijf rekent op een goed seizoen, dat omstreeks week 35 zal eindigen. 

In het pakstation van Mosplaas Sitrus zullen dit seizoen 20.000 ton citrus worden verwerkt, afkomstig van het bedrijf zelf en van een andere teler uit het gebied, die sinaasappelen, grapefruit, citroenen en mandarijnen teelt. In het pakstation zullen tijdens het citrusseizoen twee diensten per dag worden gedraaid. 

Het plukken en verpakken van de oogst, dat vrijwel direct gevolgd wordt door snoeiwerkzaamheden, worden door zo'n 600 mensen gedaan. Het bedrijf is het enige dat op grote schaal grapefruit teelt en beschikt over een areaal van 146 Star Ruby en Nel Ruby. Bijna alle citrusboomgaarden werden ongeveer tien jaar geleden aangeplant waarbij sterk geïnvesteerd is in late mandarijnenrassen, zoals Nadorcott, Morr, Valley Gold en Leanri, waarvan het areaal meer dan 152 telt. 

Zo'n 77 hectare zijn aangeplant met Alpha, Lavelle en Bennie Valencia's. 

Karsten Marketing vermarkt ongeveer 70% van haar eigen citrus, het overige deel wordt door Suiderland Plase verhandeld. De Noordkaap heeft toegang tot de VS, dat 80% van de grapefruit afneemt, de rest wordt naar de EU en Rusland geëxporteerd. 

Beter hardfruitseizoen dan vorig jaar
De appeloogst zit er voor dit seizoen alweer op. Het was een beter seizoen dan het vorige, hoewel de hittegolf in het voorjaar zijn weerslag had op de kwaliteit van Packham peren, waarvan de oogst een stuk kleiner was.

Het laatste appelras dat werd geplukt, was Cripps Pink/Pink Lady. Het verpakken zal nog vier maanden doorgaan.

Karsten teelt en exporteert haar fruit op grote schaal. Op het bedrijf zijn ruim 1.350 vaste medewerkers en tussen de 4.500 en 5.000 tijdelijke krachten werkzaam. De meeste producten worden door Karsten Marketing (voorheen New Vision Fruit) zelf vermarkt en verpakt in één van de 13 pakstations van het bedrijf die zich verspreid over twee provincies bevinden.

Het bedrijf richt zich sterk op het Verenigd Koninkrijk en de EU, Rusland, Zuidoost-Azië en Afrika. 

Horizon Fruit Logistics is de logistieke partner van het bedrijf en verwerkt tegenwoordig jaarlijks ongeveer 11.500 containers. Tien jaar geleden waren dit er nog maar 1.400. Het logistieke bedrijf is het resultaat van de samenwerking tussen Karsten, Suiderland Plase en Fruit & Veg International.

Karsten heeft een belang van 50% in Timerfruit, een handelsonderneming die niet alleen verantwoordelijk is voor de afzet van het fruit van Karsten op overzeese markten maar ook voor dat van derde partijen van over de hele wereld in Europa. 

 

Voor meer informatie:

Karsten Group

Tel:+27 54 491 9300
https://www.karsten.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven