BLE-marktrapport week 24/19:

'Perziken & nectarines: aantal leveringen nam toe'

Bij perziken en nectarines domineerde Spanje de markt, terwijl Italië en Griekenland het aanbod aanvulden. Het aanbod nam toe. Ook de vraag trok aan, in het bijzonder vanaf donderdag verliep de afzet snel dankzij het goede weer. Desondanks lukte het niet altijd om de voorraden compleet te ruimen. Hierdoor moesten de supermarkten soms hun prijzen verlagen. Vooral in Berlijn kwam het als gevolg van de toegenomen Griekse aanvoer tot prijsverlagingen.



In Hamburg werden uitsluitend producten met een zwakke conditie tegen lagere prijzen afgegeven. In Frankfurt, waar veel verschillende aanbiedingsvormen op de klanten wachtten, intensiveerde de afzet zich vanaf donderdag. De Italiaanse producten bood men daar onder andere in dozen van 4 kg aan, evenals in dubbele dozen van 8 kg.

Appelen
Geleidelijk schoof de import vanuit zuidelijk halfrond naar de voorgrond: de presentie van Royal Gala uit Nieuw-Zeeland, Chili, Argentinië en Brazilië nam toe. De afzet en aanvoer van appelen van overzee verliep in een normaal kader. 

Peren
Zuid-Afrika domineerde de markt. Peren stonden niet in het middelpunt van de belangstelling; er was meer vraag naar steenfruit. De afzet verliep daardoor erg langzaam. Als gevolg daarvan moest de retail de prijzen naar beneden corrigeren.

Druiven
De aanvoer van Italiaanse Black Magic en Victoria druiven nam duidelijk toe. De afzet verliep redelijk goed. Ondanks de toegenomen beschikbaarheid van Italiaanse partijen lukte het toch om het aanbod volledig kwijt te raken.

Aardbeien
Duitsland domineerde met afstand de markt, gevolgd door Nederland en Griekenland. De aardbeien hadden aanvankelijk in sterkere mate te maken met zwakke uiterlijke eigenschappen, veroorzaakt door regenbuien in de teeltgebieden.

Abrikozen
Spaanse leveringen domineerden de markt, gevolgd door Franse en Italiaanse leveringen. De kwaliteit van de producten overtuigde over het algemeen. Door het weer intensiveerde de vraag zich duidelijk.

Kersen
Spanje en Turkije domineerden de markt. Het aanbod nam in z'n totaliteit toe en de kwaliteit verbeterde zich merkbaar. Zo kwamen er vaker grotere maten, die mooi van kleur waren, binnen. De afzet hiervan verliep dan ook vlot.

Citroenen
Als gevolg van de hitte namen de afzetmogelijkheden af. De retailers verlaagden dan ook hun prijzen om de afzet te bespoedigen. Dit lukte echter niet altijd.

Bananen
De vraag was eerder ingetogen te noemen. Dit lag deels aan de vakantie, deels aan de zomerse temperaturen. Enkele retailers moesten hun prijzen iets verlagen om overschotten te voorkomen.

Bloemkool
Duitse offertes domineerden de markt. Het zomerse weer remde de belangstelling. Parallel hieraan nam het aanbod echter toe. Dit leidde dan ook tot onvermijdelijke prijsverlagingen.

Sla
Bij kropsla domineerde Duitsland de handel, gevolgd door België. De vraag kon ondanks de kleinere aanvoer moeiteloos gedekt worden. De prijzen bleven op het bestaande niveau.

Komkommers
Nederland, Duitsland en België vormden het fundament van het assortiment bij komkommers. De belangstelling was niet bijzonder groot, er kon zonder problemen aan de vraag worden voldaan.

Tomaten
Het aanbod was overwegend samengesteld uit Nederlandse, Belgische en Duitse partijen. De beschikbaarheid nam toe en aan de vraag kon daarom zonder problemen worden voldaan.

Paprika's
Nederland domineerde de markt, gevolgd door Turkije en België. De belangstelling was ronduit positief, waardoor de afzet vlot verliep. De prijzen tendeerden in de meeste gevallen omhoog.

Asperges
Na Pinksteren was het laatste grote hoogtepunt van het huidige seizoen verleden tijd. Enkele telers beëindigden zelfs al de oogst. De beschikbaarheid van Duitse partijen nam dan ook merkbaar af.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven