Zuid Amerikaanse walnotenexport naar Europa neemt fors toe

De import van walnoten in de EU is in één jaar tijd met 11% gegroeid, zowel in termen van waarde als volume. In 2017 bereikte de import al een recordwaarde van €1,1 mld, met een import van in totaal 207.000 ton (zowel in de dop als gedopt). Italië, Duitsland en Spanje zijn de grootste importeurs van walnoten. Deze landen bieden goede marktkansen omdat ze tezamen goed zijn voor 60% van de totale import. Er zijn echter nog meer landen met een hoge consumptie per hoofd van de bevolking, zoals Nederland en Oostenrijk. Ook op deze markten zijn de vooruitzichten goed. Daarnaast komen er nieuwe markten op in Midden-Europa, waaronder Polen en Tsjechië. 

Chili is de grootste leverancier van walnoten, meldt het Center for the Promotion of Imports of Developing Countries (CBI). In dit Zuid-Amerikaanse land groeit het walnotenareaal jaarlijks met 1.500 tot 2.000 hectare en de groei van de productie wordt op zo'n 15% tot 20% per jaar geraamd. De komende vijf jaar kan de productie naar zo'n 500.000 ton groeien. 

Het CBI schrijft dat de EU niet zelf in haar walnotenvraag kan voorzien. De grootste producenten van gedopte walnoten zijn Frankrijk, Roemenië, Griekenland, Duitsland, Spanje en Italië. De grootste leveranciers van walnoten in de dop zijn Frankrijk, Roemenië en Italië. De teelt breidt zich in deze landen uit maar wel in een laag tempo. 

 

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven