Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
HZPC stelt definitieve pootgoedprijs vast op € 42,22 per 100 kilo

Hoogste financiële hectare-opbrengst in geschiedenis HZPC

Pootaardappelhandelaar HZPC Holland B.V. heeft de definitieve pootgoedprijs voor oogst 2018 vastgesteld. HZPC betaalt de Nederlandse pootgoedtelers de recordprijs van € 42,22 per 100 kilo. Dit is sterk hoger dan de gemiddelde prijs van de afgelopen jaren. De uitbetalingsprijs leidt voor de gemiddelde teler tot de hoogste financiële hectareopbrengst in de geschiedenis van HZPC.

Dhr. Lilian Escalon, directeur Europa: “Door onze gevoerde prijspolitiek en het hoge percentage verkocht als pootaardappel, is de uitbetalingsprijs* € 42,22 per 100 kilo. Dit is fractioneel hoger dan de prognoseprijs die vier maanden geleden is aangekondigd. De hectare-opbrengsten waren door de droogte gedurende het teeltjaar 2018, belangrijk lager dan in andere jaren. De prijs leidt desondanks voor de gemiddelde teler tot de hoogste financiële hectare-opbrengst in de geschiedenis van HZPC. Dit is net iets boven het vorige record van oogst 2010. De droogte in 2018 heeft een grote invloed gehad op de opbrengst in de pootgoedteelt. We realiseren ons dat dit leidt tot grote verschillen in financiële opbrengsten tussen gebieden en tussen individuele pootgoedbedrijven.”

Werkwijze HZPC
HZPC Holland B.V. verhandelt pootaardappelen van september tot en met mei. Eind februari wordt de prognoseprijs per 100 kilo bepaald. Deze wordt begin maart gecommuniceerd. Alle telers van HZPC Holland B.V. ontvangen vanaf half oktober zeer regelmatig voorschotten op de definitieve pootgoedprijs. Eind juni, wanneer de uitbetalingsprijs is vastgesteld, wordt het resterende bedrag uitgekeerd aan de telers.

Pootaardappelmaten worden uitbetaald volgens één poolsysteem voor alle rassen. De uitbetalingsprijs van de individuele rassen wordt niet direct gerelateerd aan de verkoopprijs van een ras. Wel is de uitbetalingsprijs gerelateerd aan de moeilijkheidsgraad van dat ras in de pootgoedteelt en aan de gemiddelde opbrengst van dat ras ten opzichte van de andere rassen.

”Met de hoge uitbetalingsprijs* betalen we voor diverse rassen meer uit dan de gerealiseerde verkoopprijs voor dat ras. Met name bij rassen voor de verwerkende industrie. Dit is het gevolg van het gekozen uitbetalingssysteem. Het zorgt ervoor dat ook na dergelijke jaren, het pootaardappelareaal voor industrierassen blijft bestaan”, aldus dhr. Lilian Escalon.

Overzicht van de prognoseprijzen en definitieve prijzen over de afgelopen oogsten:



Voor meer informatie: 
Gerard Backx
HZPC Holland B.V. 
+31 (0)513 48 98 88
info@HZPC.nl    
www.HZPC.nl 

Publicatiedatum: