Uitbraak encefalitis kost Indiase lycheesector bijna €13 mln

Nu deskundigen beweren dat lychees verantwoordelijk zijn voor het hoge aantal sterfgevallen als gevolg van encefalitis in de regio Muzzaffarpur (Bihar) heeft de sector al €12,8 mln verlies geleden. 

De prijs van lychees is gekelderd en bedraagt momenteel €0,90 per kilo. Een aantal zendingen lycheesap wordt vastgehouden in havens in de Verenigde Staten, Australië, de Verenigde Arabische Emiraten, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. De sector is blij dat de uitbraak aan het einde van het lycheeseizoen komt.

Nu het aantal sterfgevallen als gevolg van encefalitis verder oploopt, raden de autoriteiten ouders af om hun kinderen lychees te geven op een lege maag. Ook wordt er laboratoriumonderzoek gedaan. Deskundigen zeggen dat lychee een giftige stof bevat die een sterke daling van de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken bij ondervoede kinderen. 

Volgens het ministerie van Landbouw werden er in 2018 in de regio Bihar 250.000 tot 300.000 ton lychees geteeld. Dit seizoen raamt het ministerie de productie op 710.000 ton. Na China is India de grootste lycheeproducent ter wereld. De afgelopen week zagen telers in de regio hun lycheeafzet echter met 50% tot 60% dalen, nadat bekend was gemaakt dat de recente sterfgevallen mogelijk verband houden met het eten van deze fruitsoort. 

Meer testen 
Ook in andere regio's heeft het testen van lychees prioriteit gekregen. De Indiase minister van Volksgezondheid en Familiezaken, Naba Das, heeft opdracht gegeven tot het verzamelen en testen van alle lychees die op de markt verkocht worden om vast te kunnen stellen of ze giftige stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

Bron: dailypioneer.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven