Na de oogst raken groenten en fruit vaak besmet met pathogenen die ziekten als kroonrot, vruchtrot, grauwe schimmel, anthracnoze en zachtrot veroorzaken. Besmetting met schimmels kunnen tot aanzienlijke verliezen leiden na de oogst omdat de bewaaromstandigheden niet optimaal zijn of omdat er beschadigingen optreden tijdens de bewaring of verwerking. China was in 2018 goed voor 50% van de totale wereldwijde appelproductie. In augustus 2018 werd echter zachtrot aangetroffen veroorzaakt door de schimmel Rhizopus oryzae.
Rhizopus oryzae op een apple. (a) Zachtrot bij fruit op lokale markten, (b) geïsoleerde kweek op aardappel dextrose agar van drie dagen bij 25 °C, (c) symptomen van zachtrot bij geïncubeerd fruit, twee dagen na incubatie (d) symptomen zachtrot bij geïncuibeerd fruit, zeven dagen na incubatie, (e) sporangiospore die een sporangium voortbrengt, (f) sporangiosporen.
De eerste symptomen zijn kleine vochtige laesies die al snel bruin verkleuren en veranderen in één grote rotte plek. Op het rotte weefsel ontwikkelen zich witte schimmeldraden en binnen drie dagen ontstaan er sporangia. Het aangetaste fruit werd verzameld op lokale markten in China, waarna de schimmel werd geïsoleerd op aardappel dextrose agar. Op basis van de morfologische kenmerken en moleculaire analyse werd vastgesteld dat Rhizopus oryzea de oorzaak was.
"Zachtrot bij appelen, zoete aardappelen en bananen door Rhizopus oryzae werd eerder al in Korea en Saoedi-Arabië gemeld. In Korea wordt deze ziekteverwekkers ook in verband gebracht met wortelrot van Codonopsis lanceolata. Voor zover bekend zijn de verliezen als gevolg van zachtrot bij appelen door Rhizopus oryzae in China de grootste ooit.
Bron: Ibatsam Khokhar, Irum Mukhtar, Junhuan Wang, Yang Jia, YanChun Yan, 'A report of Rhizopus oryzae causing postharvest soft rot of apple fruit in China', 2019, Australasian Plant Disease Notes, Vol. 14(7).