Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Verwachte opleving citrusproductie EU zal import verminderen

De citrusproductie voor het seizoen 2018-2019 wordt op 11,6 mln ton geraamd. Dit is een stijging van 8% ten opzichte van het voorgaande seizoen en komt overeen met eerdere ramingen. De toename is te danken aan de verwachte opleving van de Spaanse productie, de grootste citrusproducent binnen de EU.  

De gunstige weersomstandigheden in Spanje hebben tot een goede fruitzetting geleid. Het land verwacht dat de citrusproductie met 14,6% zal groeien naar 7,3 mln ton en dit is 0,4% boven de eerdere ramingen. In februari 2019 deden Spaanse citrustelers nog hun beklag bij de Europese Commissie over lage citrusprijzen als gevolg van de toegenomen import van Zuid-Afrikaans citrus. Het herstel van de citrusproductie in de EU zal echter leiden tot een lagere import. Canada, het Midden-Oosten en China blijven strategische exportmarkten voor Europees citrus. In 2017-2018 daalde de import van grapefruit- en sinaasappelsap uit de Verenigde Staten vanwege de lagere Amerikaanse productie.  

Spanje en Italië zijn de grootste citrusproducenten binnen de EU 
De citrusteelt in de EU is geconcentreerd in het Middellandse Zeegebied. Spanje en Italië zijn de grootste citrusproducenten in de EU, gevolgd door Griekenland, Portugal en Cyprus. Voor het seizoen 2018-2019 zal met name in Spanje de productie toenemen vanwege de goede weersomstandigheden. De kwaliteit van het fruit zal naar verwachting uitmuntend zijn en de consumptie in de EU zal in 2018-2019 naar alle waarschijnlijkheid gelijk blijven. 

De sinaasappelproductie in 2018-2019 wordt op 6,5 mln ton geraamd. Dit is 4% hoger dan in 2017-2018 en te danken aan de verwachte groei in Spanje en Portugal. De productie van sinaasappelsap in de EU zal daarom naar verwachting met 9% groeien naar 106.120 ton aangezien er meer sinaasappelen voor de verwerkende industrie beschikbaar zijn. De mandarijnenproductie zal met 17% toenemen in 2018-2019 naar 3,4 mln ton, hetgeen te danken is aan de toename in de teeltgebieden in Spanje en Italië.   

Ondanks de toegenomen productie is het sinaasappelareaal in de EU de laatste acht jaar met bijna 12% gekrompen en het mandarijnenareaal met 9%. Dit toont aan dat teeltbedrijven steeds productiever worden.  

In 2018-2019 zal de citroenenproductie met zo'n 10% groeien naar 1,6 mln ton. Ook de grapefruitproductie zal met 2,8% toenemen naar 110.000 mln ton, wat te danken is aan de sterke groei in Spanje. Het totale citroen- en grapefruitareaal in de EU groeide sinds 2011 met respectievelijk met 4,5% en 1%

 

klik hier voor het volledige rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven