Overzicht wereldmarkt meloenen

De Europese zomer is begonnen met een valse start. Het weer in de maanden mei en juni is over het algemeen grauw verlopen. Als er één product is dat last heeft van grauwe, regenachtige zomers, zijn het de watermeloenen. In vergelijking met vorig jaar is de markt van watermeloenen stroef. Productie op de Europese markt komt momenteel uit de Spaanse regio Almería. Tevens is er productie uit Marokko en Italië. Griekenland komt langzaam op gang evenals de Spaanse regio Murcia. China teelt meloenen voor de eigen markt en het product in de Verenigde Staten komt zowel uit eigen land (Californië en Oregon) als uit Mexico. Verder in de zomer komt ook het Braziliaanse seizoen in productie. Als de andere markten in productie komen, zal de prijs zakken door het aanbod op de markt.

Nederland: Te wisselvallig weer voor watermeloenenverkoop
"Elke graad erbij betekent een betere watermeloenenverkoop", zo vertelt een Nederlandse meloenenimporteur. Was het vorig jaar met de hoge temperaturen een kwestie van uitdelen, dit jaar is het weer wisselvalligheid troef. De prijs van de watermeloenen liet dan ook een neerwaartse trend zien. Voor de overige meloenentypes zijn de prijzen heel behoorlijk. Momenteel komt de watermeloenenaanvoer nog grotendeels vanuit Almeria, waar nu de laatste zendingen vandaan komen. Daarnaast is er product beschikbaar vanuit Marokko en Italië en staat Griekenland op punt van beginnen. De vroege oogst in Murcia is door de ongebruikelijke regenval in april wel lager uitgevallen. In het geval van de Galia-meloenen melden bedrijven een 30-35% kleinere oogst, van Cantaloupe is er 25% minder en watermeloenen en gele meloenen 5-10%. Dit kan overigens met gemak worden gecompenseerd door de lagere oogsten. Tegelijkertijd blijft in Nederland de verkoop van mini-watermeloenen een vlucht nemen. Vooruitblikkend op het Braziliaanse seizoen gaf een Hollandse importeur al aan dat er grote volumes verwacht kunnen worden.

België: Vraag en aanbod door weersomstandigheden in balans
Het meloenenseizoen in de Spaanse regio Almeria loopt stilaan op zijn einde en de regio Murcia begint langzaam op gang te komen. “Het Almeriaseizoen was niet zo makkelijk”, vertelt een Belgische handelaar. “Er waren de afgelopen weken heel wat kleine maten Galia’s op de markt. De gewilde grotere maten 5 en 6 waren wat schaarser de afgelopen periode. Omdat de meloenen uit Almeria de eerste meloenen zijn, zijn de kwalitatief en qua smaak minder goed dan de meloenen uit Murcia. Een opkomende streek voor vroege Galia-meloenen is Chipiona en qua smaak en maat zijn die een stuk beter dan de Galia’s uit Almeria. Volgens de Belgische handelaar neemt de vraag naar Galia-meloenen elk jaar iets af. “Charentais- gele- en groene meloenen doen het daarentegen elk jaar beter. Vroeger was de Galia-meloen hier veruit de meest populaire meloen, maar omdat de kwaliteit van de vroege Galia-meloen is afgenomen, is ook de populariteit gedaald. Voor watermeloenen geldt hetzelfde verhaal als voor de Galia’s. Er zijn nog watermeloenen uit Almeria op de markt, maar uit de streek van Palomares beginnen de eerste volumes te komen. Tevens komt ook het Griekse watermeloenenseizoen op gang, maar die hebben ongeveer een week of twee vertraging gehad. Echter omdat het weer wat wisselvalliger is en daarom de vraag wat minder, is de vraag en het aanbod prima in balans.”

Duitsland: Afzet verbetert gestaag
In Duitsland is de afzet van meloenen door de hogere temperaturen, met name in het zuiden, zienderogen gestegen. De Spaanse watermeloenen kregen hier en daar concurrentie van het Italiaans en Marokkaans product, waarbij Marokko doorgaans iets goedkoper was dan de andere herkomsten. De kiloprijs circuleert momenteel gemiddeld rond de 0,80 tot 1,20 €/kg., waarbij pitloze Spaanse meloenen de beste afzet lijken te genereren, melden groothandelaren.

Naast de watermeloenen vinden ook Galia- en honingmeloenen gretig aftrek binnen de groothandel. Ook deze variëteiten worden voornamelijk uit Spanje geïmporteerd, bevestigt een handelaar. Daarnaast is er door het aanzienlijke marktaandeel van Turkse ondernemingen in de Duitse handel veel vraag naar de rassen die aldaar geteeld en geëxporteerd worden. Halverwege mei werden bijv. reeds de eerste Kirkagac-meloenen uit Turkije geïmporteerd.

Frankrijk: oogst in het Zuidwesten begonnen.
Tot nu toe stijgt de vraag slecht door de slechte weersomstandigheden in Europa. De oogst van meloenen begon in het zuidoosten van het land rond de twintigste mei. Het seizoen in het zuidwesten van het land is net begonnen. De komende dagen wordt er zonnig weer verwacht in deze regio en dat is gunstig voor zowel de teelt van meloenen als de vraag.

Italië: Kwaliteit van meloenen is uitstekend
Als het weer het toelaat, zijn de verwachtingen voor de meloenen en watermeloenen goed. Het Siciliaanse seizoen is begonnen met een goede vraag in zowel Italië als daarbuiten. Productie uit Lazio en Campania is eveneens beschikbaar. De middelhoge prijzen voor gele meloenen zijn gerechtvaardigd door de hoge uiterlijke kwaliteiten van het fruit. Het seizoen voor de watermeloenen begint te starten in enkele regio’s. In andere regio’s is er echter een vertraging van de oogst met 15 tot 20 dagen zoals bijvoorbeeld in Calabrië.

Het seizoen voor de gele meloenen in Sicilië startte rond 15-20 mei met beperkte volumes. De opbrengst per areaal is stabiel vergeleken met vorig jaar en de prijzen voor telers zijn momenteel uitstekend met 0,60 €/kg. De concurrentie komt vooral uit Italië zelf met teelt uit Puglia en Calabria. Eind juni/begin juli wordt verwacht dat de prijzen zullen zakken met de komst van grotere volumes meloenen. De Italiaanse meloenen zijn, vergeleken met de Spaanse, gemiddeld 20-25% duurder. Voor de Cantaloupe stijgen de prijzen momenteel door een tekort aan Spaans product.

Deze dagen is er een overgang in de meloenenteelt in Noord-Italië van de kas naar vollegrond. De opbrengst van de Honeymoon smooth meloen in de provincie Ferrara zijn erg laag door de weersomstandigheden in mei. De kwaliteit van de meloenen is wel goed evenals de prijzen (1,50 tot 2 €/kg). In Sardinië is men ook begonnen met de oogst. De kwaliteit van de meloenen is goed en de Brix-waarde van de meloenen ligt rond de 16-17 en voor de watermeloenen rond de 13-14.

De vraag naar watermeloenen lijkt op het moment levendig in heel Europa en de vraag naar watermeloenen uit Italië stijgt. Momenteel komen de watermeloenen uit Sicilië en uit enkele Italiaanse gemeenten in het zuidwesten van het land (Latina/Sabaudia, Battipaglia en Metaponto).

Spanje: Overgang van Almería naar Murcia
Het seizoen in Almería, de regio die het vroegst start met de meloenen en watermeloenen in Spanje, is ver op zijn einde. De telers schakelen over van de watermeloenen uit de kassen naar de watermeloenen uit de vollegrond in Murcia. Deze overgang zal er ook snel komen voor de andere meloenen. Het seizoen in Spanje verloopt tot nu toe moeilijk door het koude weer in de afzetgebieden van het Spaanse product. De vraag bleef daardoor ondermaats. Volgens Spaanse telers zijn de prijzen voor de teelt de laagste in vier jaar tijd in Almería. Het areaal van watermeloenen in Spanje blijft echter groeien. Voor andere meloenen blijft het areaal stabiel en heeft zelfs de neiging om te krimpen.

China: groeiend aanbod van meloenen
Het watermeloenseizoen is begonnen in China. Sinds begin juni komen er grote volumes op de markt. Naast watermeloenen zijn er ook veel andere soorten meloenen op de markt. In China zijn de zoete meloenen vooral populair. Doordat er nu veel aanvoer tegelijkertijd is op de markt, is de prijs ook gedaald. In de komende maanden juli en augustus zal de prijs verder omlaag gaan, omdat dan meer aanvoer op de markt komt. Echter speciale variëteiten kunnen een goede, wat hogere en stabielere prijs behouden, omdat over het algemeen het aanbod van deze speciale meloenen kleiner is en de kwaliteit hoog.

De teeltgebieden voor meloen verspreiden zich over heel China en niet alle meloenen zijn op het land geteeld, maar ook veel in kassen. Daardoor is het mogelijk om het hele jaar door meloenen te telen in China. Echter, de meeste aanvoer is in de zomermaanden, wanneer de vraag naar meloenen het hoogst is. Dit jaar was er veel regen in de maanden februari en maart, waardoor in sommige teelt gebieden, zoals Jiangsu en Anhui, het seizoen wat later begon

Verenigde Staten: Weer warmt de vraag naar watermeloenen op
Zowel de voorraad van binnenlandse als de geïmporteerde watermeloenen in Noord-Amerika is goed op het moment. “Er zijn goede voorraden van watermeloenen uit Mexico en Californië. Mexico blijft meloenen sturen naar de VS en dat is langer dan verwacht. Californië blijft in productie tot augustus en daarna begint het seizoen in Oregon,” vertelt een handelaar uit Los Angeles.

Het volume van meloenen is vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar. “We zijn later met de oogst maar het volume is hetzelfde.”

De vraag naar watermeloenen bleef wat achter al begint dat langzaam te veranderen. “De vraag was stabiel maar het aanbod was groot door de Mexicaanse watermeloenen. Het weer was daarnaast niet super warm. De markt voor watermeloenen zat dan ook in een depressie.”

Verandering in de vraag
De temperatuur in Noord-Amerika stijgt en de vraag naar watermeloenen is daardoor gestegen. Er is een vraag naar verschillende variëteiten van watermeloenen. Zo is er een sterke vraag naar de pitloze gele watermeloen en de biologische watermeloen. “Er is een sterke vraag naar biologisch en ik denk dat dit verder gaat stijgen.”

De prijs voor conventionele meloenen is tot nog toe omschreven als eerlijk. “De prijzen zijn lager dan rond dezelfde tijd vorig jaar. Ik heb het gevoel dat de markt sterker wordt, zeker als de Mexicaanse productie op zijn einde komt en er minder fruit op de markt is. Ik denk dat we een goede aantrekking van de markt zien op 4 juli (Independence Day) en hopelijk blijft de markt daarna sterk.”

Australië: export van meloenen stijgt met 5%
De Australische export van meloenen is in 2018 toegenomen met 5% vergeleken met vorig jaar. De waarde van de meloenen is daarbij gelijk gebleven. De sector legde een aantal bezoeken af bij de belangrijkste exportmarkten in Japan, Maleisië en Singapore. De totale teelt van meloenen in Australië is echter gezakt met 7% tot 215,519 ton en zijn in waarde gezakt met 28%. De suikermeloenen zijn zelfs met 32% gezakt in volume en met 35% in waarde.

Voor de watermeloenen was er echter een stijging te zien van 4% in areaal maar met een prijsdaling van 22%. Weinig meloenen worden geïmporteerd in Australië.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven