Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ko Hooijmans, Vakgroep Paddenstoelen LTO-Nederland

“Nederland is prijsbederver in Europa”

Tholen – Een jaar geleden werd in de media een noodkreet gedaan door Ko Hooijmans, voorzitter van de vakgroep Paddenstoelen van LTO-Nederland, dat de champignonsector zwaar onder druk staat door een te laag rendement voor de telers. Gisteren ging afzetbedrijf Laseta Mushrooms uit Ammerzoden failliet. Het bedrijf was geen kleine speler op de markt. “Helaas is mijn noodkreet van vorig jaar wederom werkelijkheid geworden,” aldus Ko.

Noodkreet
Wederom, want er zijn al meerdere bedrijven in de champignonsector failliet gegaan. “Sinds januari 2018 zijn we in gesprek met de grote retailers in Nederland en hebben kenbaar gemaakt dat de prijs die de teler krijgt voor zijn producten te laag is,” vertelt Ko. “Als gevolg daarvan zijn er de afgelopen vijf jaar al een twintigtal bedrijven gestopt in de sector omdat ze te weinig rendement hebben gemaakt. Weer zien we dat een bedrijf het niet gered heeft omdat de marktprijzen dermate slecht zijn door het bestaande concurrentiemodel bij de retailers. De prijs voor champignons zou niet alleen omhoog moeten maar de opbrengst zou ook eerlijker verdeeld moeten worden onder de partijen. Het rendement voor de champignonkwekers is momenteel te laag.”

Rendement noodzakelijk
Aan de teelt van champignons hangt immers een prijskaartje. “De teler betaalt voor arbeid, energie en grondstoffen. De prijs die de telers echter ontvangen, blijven te ver achter om innovaties door te zetten die wel noodzakelijk zijn in de sector. De retail heeft de afgelopen jaren enigszins zijn prijzen aangepast maar onvoldoende. De aangepaste prijzen zijn nog altijd te marginaal naar de telers toe om voldoende rendement te genereren.”

De prijsbedervers van Europa
Vanuit veel Nederland is er veel export van champignons. De lage prijzen in Nederland werken daarin door op de exportchampignons in Europa. “We hebben vorige week vergaderd met de Europese telers van champignons en ik krijg het verwijt van mijn collega-voorzitters dat we als Nederland de prijsbedervers in Europa zijn. Dat is niet leuk maar het is een feit waar ik niet om heen kan. De prijzen elders in Europa liggen immers hoger. Recent heb ik dan ook bij een overleg met het Ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit gepleit voor betere prijzen in de champignonsector.”

“We betreuren het dat er steeds meer van deze zaken voorkomen. Als het zo doorgaat, hebben we over vijf jaar geen teelt van Nederlandse champignons meer en dat zou erg triest zijn. De markt voor champignons is er, nu nog de juiste prijs voor onze producten.”