Thomas Bos, Thomasol:

"Ik fungeer als olie tussen de tandwielen van Spaanse leveranciers en internationale klanten"

Tholen - Zestien jaar geleden vertrok Thomas Bos naar Spanje met het idee er een jaartje te blijven. Inmiddels zijn er vijftien jaar bijgeplakt en ondersteunt Thomasol vanuit Alicante groothandels, retailers, im- en exporteurs met de in- en verkoop van Spaanse groenten en fruit. "Vijftien jaar geleden werd je als 'agent' nog weleens verweten dat je geld kostte voor bedrijven. Dat beeld is inmiddels wel aardig bijgesteld en bedrijven zien in dat je geld voor ze kunt verdienen." 

"Inmiddels beschik ik over een gerenommeerd netwerk van leveranciers uit praktisch alle productiegebieden van Spanje. Mijn uitgangspunt is een persoonlijke en goede - vaak familiaire - relatie met de teler. Met veel van onze leveranciers en klanten hebben wij al een jarenlange handelsrelatie", vertelt Thomas. Dat blijkt als we hebben afgesproken bij één van de vaste leveranciers van Thomasol, ditmaal in Murcia. We worden prima ontvangen, krijgen een rondleiding en het is te merken dat Thomas er makkelijk rond kan lopen en dingen geregeld krijgt.

"Mijn taak is om hen aan de juiste eindklanten te verbinden. Ik ken de mensen en de cultuur en kan daardoor deals maken", vertelt Thomas, die =drie personeelsleden in dienst heeft. "Omdat we in Spanje gevestigd zijn, kunnen wij al onze leveranciers regelmatig bezoeken. Zo weten wij alles over de producten die zij telen. Ik rijd in een dag naar Almeria op en neer."

Duidelijkheid en vaste afspraken
"Als er in de hele wereld een tekort aan ijssla is, kan ik ook geen ijssla leveren. Ik zie voor mezelf geen taak weggelegd om structureel gaatjes te vullen. Maar als een klant gedurende een seizoen op maandag en dinsdag elk vier pallets en op donderdag en vrijdag elk zes pallets geleverd wil hebben, dan regelen wij dat. Ik houd van duidelijkheid en vaste afspraken. Zo werken wij ook met onze leveranciers en afnemers: Op basis van vaste week-, maand- of seizoenafspraken en/of –prijzen. Dan weten we allemaal waar we aan toe zijn. Je maakt dan in het seizoen de goede en slechte momenten mee, maar op het eind is iedereen tevreden", vertelt Thomas.

"Ik zie onze rol dan ook vooral als de olie tussen de tandwielen. De tandwielen zijn in dat geval de leverancier en de klant of vice versa. Daartussen kan het weleens knarsen, maar een druppeltje olie kan dan wonderen verrichten", aldus Thomas. Volgens hem heeft de Spaanse teeltsector de afgelopen jaren een heuse professionaliseringsslag ondergaan. "Bedrijven die op de bonnefooi, zonder afzetplan teelden, zijn bij bosjes afgevallen, maar bedrijven met een goede filosofie, gaan volop door. Spanje is niet meer afhankelijk van re-exportlanden en heeft goed haar weg gevonden om zelf de klanten richting de eindbestemming te bedienen."

Het bevreemdt Thomas dan ook geregeld dat er vanuit landen als Nederland zo neergekeken wordt op de Spaanse mentaliteit. "Natuurlijk is de siësta in veel gebieden nog aan de orde van de dag, maar als het in Nederland 30 graden is, wordt er een tropenrooster ingesteld. Hier wordt er gewoon bikkelhard doorgewerkt, hoor!" Van een vertrek uit Spanje wil de Nederlander dan ook nog niet horen. "Mijn werk is mijn hobby en het leven is hier fantastisch. Ook mijn vrouw en kinderen vermaken zich opperbest. Je kunt niet in de toekomst kijken, maar voorlopig hebben we geen plannen om te verkassen."

Voor meer informatie:
Thomas Bos
Thomasol Gestion SL
C. Venta de la Remuda nr. 8
03560 El Campello 
Alicante - España 
Telephone: +34-669636873
info@thomasol.eu
www.thomasol.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven