Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Italië verliest €112 mln door Russisch embargo

Het aandeel Italiaanse voedselproducten dat in 2013 door Rusland werd geïmporteerd, was maar liefst 124% hoger in vergelijking met 2009. De analyse van Ismea, uitgevoerd met COMTRADE (db ITC) gegevens windt er geen doekjes om: het economisch verlies voor de Italiaanse export na de instelling van het embargo is €217 mln. Vers fruit neemt het grootste deel voor haar rekening met €112 mln.

Klik hier voor een vergroting van de tabel.

Voor een aantal sleutelsectoren, zoals die van vers fruit, daalde de export en telers van gewassen als druiven, appelen, kiwi's en perziken hebben hieronder te lijden.

Deze gewassen zijn namelijk vaak verbonden met specifieke gebieden zoals Trentino Alto Adige (appelen), Emilia Romagna (perziken), Apulië (druiven) en Lazio (kiwi's). De economische schade is erg groot.

Klik hier voor een vergroting.

Hoewel de Europese Unie in mindere getale op de Russische markt aanwezig is, stond Italië in 2018 op de zevende plaats van wereldwijde leveranciers die voedingsproducten exporteren naar Rusland, met een omzet van €945 mln. Als het gaat om landen uit de Europese Unie die naar Rusland exporteren, heeft Italië haar positie versterkt en staat zij op de vijfde plaats, achter Duitsland. Dit heeft Italië te danken aan de producten die niet onder het embargo vallen.

Het verlies van de producten, die onder het embargo vallen, zijn goed gemaakt door de stijging van de export van producten uit andere sectoren. De Italiaanse producten die na 2014 een positieve resultaat hebben weten te behouden zijn: tomatensausen en concentraten (€11 mln, 1,2% van het totaal) en tomatenblokjes en gepelde tomaten (€9 mln, 1% van het totaal). 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven