Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Optimistische frambozenprijzen in Oekraïne, Polen en Servië

In Oekraïne is het frambozenseizoen begonnen en de eerste bescheiden hoeveelheden uit het zuiden van het land zijn al op de markt gekomen. Ongeveer tien dagen geleden ging het Servische frambozenseizoen van start en ook in Polen worden de eerste vroege rassen geplukt. 

EastFruit experts analyseerde de prijzen van de eerste frambozen in de drie landen. De analisten zeggen dat de stemming onder telers in Polen en Oekraïne voorzichtig optimistisch is maar dat telers in Servië nogal teleurgesteld zijn over de prijzen.  

In Servië, waar de oogst al eerder van start ging, zijn de prijzen op de versmarkt al gedaald naar €1,86-€2,13 per kilo. Servische verwerkers zijn bereid €0,62-€1,15 per kilo te betalen voor frambozen om in te vriezen maar handelaren zijn niet tevreden met deze prijzen, zeker niet nu het ernaar uitziet dat 80% van de frambozenoogst verloren is gegaan. 

In Oekraïne zijn de prijzen nog niet onder de 2,40 per kilo gedaald. Op groothandelsmarkten in de grote steden liggen de prijzen rond de 3,00 per kilo en in het westen van het land rond de €3,38 per kilo. Deze prijzen zijn aanzienlijk hoger dan die van vorig jaar. 

Oekraïense telers zullen over twee tot drie weken beginnen aan de grote oogst zomerframbozen. Tot die tijd zullen de prijzen op een hoog niveau blijven. 

In Polen zijn de frambozenprijzen ook hoger. Lokale frambozen worden verkocht voor €5,33-€5,78 per kilo maar het betreft hier wel de eerste bescheiden volumes. Poolse telers verwachten dat de gemiddelde prijzen die verwerkers in de zomer zullen betalen rond de €0,88 per kilo zullen liggen, en rond de €1,07 per kilo voor frambozen van hoge kwaliteit. 

Zowel Oekraïense als Poolse telers merken dat de belangstelling van verwerkers toeneemt. Zelfs nog voor het begin van het verwerkingsseizoen werden veel telers in het land benaderd om fruit aan de verwerkende industrie te leveren. Telers die zelf niet de faciliteiten hebben om de frambozen in te vriezen, hebben geen haast om contracten te tekenen en verwachten een flinke prijsstijging dit seizoen. De prijsverwachtingen fluctueren enorm maar de meeste telers rekenen erop dat de prijzen voor invriezen zich zullen herstellen naar €0,66-€0,75. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven