Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Wereldwijde appelexport valt kwart lager uit

NFO meldt dat de Amerikaanse export van appels dit seizoen 25 procent lager uitvalt dan vorig seizoen, zo schat het USDA, het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De heffingen die belangrijke afnemers hebben opgelegd als reactie op Amerikaanse heffingen op staal, dragen daar in grote mate aan bij. De onenigheid met Mexico en Canada, beide de grootste afnemers, is pas eind mei bijgelegd. Daarentegen heeft India, de derde afnemer, onlangs heffingen op onder andere appels ingevoerd. Toch is ook de terugval in de Amerikaanse appelproductie een belangrijke reden voor de afgenomen export.

Ondanks een extra heffing van 50% op Amerikaanse appels, behouden die toch het grootste marktaandeel in China, althans van het Noordelijk Halfrond. De Chinese import neemt naar verwachting met 12.000 ton toe tot 75.000 ton. Deze toename is grotendeels ingevuld met export vanuit Nieuw-Zeeland en de Europese Unie. De export naar China is gegroeid omdat de binnenlandse productie het afgelopen jaar een kwart lager uit is gevallen. Naast China zijn ook Egypte en India voor de Europese Unie bestemmingen die een opmerkelijke toename van de appelexport laten zien.

De lage productie in China en daarmee in de wereldwijde appelproductie is een belangrijke reden voor de daling van de wereldwijde export van appels, analyseert het USDA. De hoge productie in Europa heeft die trend niet kunnen keren. Volgens het Amerikaanse departement komt dat ook omdat relatief veel fruit kwalitatief niet is geschikt voor export. Zo is ook de export van Poolse appels naar Egypte en India nagenoeg stilgevallen ondanks de nog grote voorraden in dat land.

Bron: NFO


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven