EU verbiedt chloorprofam in aardappelen en uien

Een beslissing van de Europese Commissie heeft aangetoond dat vanaf 1 januari 2020 de kiemremmer en herbicide chloorprofam niet langer is toegestaan. De European Potato Processors Association (EUPPA) heeft dit aan haar leden gemeld.

De EU-commissie heeft haar uitvoeringsverordening (EU) 2019/989 gepubliceerd betreffende de niet-verlenging van de goedkeuring van de werkzame stof chloorprofam.

Op basis van de verordening is de CIPC-autorisatie niet verlengd. De lidstaten moeten uiterlijk op 8 januari 2020 de toelatingen voor gewasbeschermingsmiddelen die chloorprofam als werkzame stof bevatten, intrekken.

Embargo lag om de hoek
De sector erkende al dat de situatie precair was voor de stof. Het is echter niet eenvoudig om alternatieven te vinden. Het grote probleem is voor bestaande aardappelopslaglocaties. CIPC komt in de (houten) frames van de dozen, zodat resten nog lang na het verbod kunnen worden gevonden. Om deze reden wordt CIPC niet meer toegepast op de meeste nieuwe opslaglocaties.

Er wordt een oplossing gezocht in heel Europa. Het embargo op CIPC is al veel langer een probleem in het VK. Romain Cools, secretaris van Belgapom, noemde eerder het gebrek aan CIPC een bedreiging voor de sector.

In de nieuwe verordening wordt verder bepaald dat de door de lidstaten overeenkomstig artikel 46 van Verordening (EG) nr. 1107/2009 toegekende respijtperiode zo kort mogelijk is en uiterlijk op 8 oktober 2020 afloopt.

Bron: eur-lex.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven