''Spuitmachinefabrikant Hol Spraying Systems slaat eerste paal op nieuwe locatie.’

Spuitmachinefabrikant Hol Spraying Systems (H.S.S.) uit het Betuwse Meteren viert volgend jaar haar tienjarig bestaan. De eigenaren, vader Henri Hol en zoon Hendrik, ontwikkelen en bouwen samen met hun medewerkers spuitmachines voor de fruitteelt. De afzetmarkten zijn naast Nederland, België en Scandinavië ook verre bestemmingen als Nieuw-Zeeland, Canada en de Verenigde Staten.

Al sinds de eerste boomgaardspuit in mei 2010 werd afgeleverd, gaan de ontwikkelingen snel. De eerste spuitmachines moesten volledig met de hand worden bediend.

"Inmiddels maakt een eigen spuitcomputer (H.S.S. Controlbox) het werk een stuk eenvoudiger. De computer geeft bijvoorbeeld zelf aan als er een dop verstopt zit. Met twee innovatieve technieken - Drift Control en Wind Control - voldoen de boomgaardspuiten aan de hoogste eisen die de overheid aan spuitmachines stelt", aldus het bedrijf. 

Sinds eind vorig jaar levert H.S.S. ook een controlbox met GPS. De chauffeur krijgt dan een USB-stick die hij in de H.S.S. GPS Controlbox steekt. Hierop staat de plattegrond van de boomgaard en een taakkaart, zodat de machine precies weet wat hij op welke plaats in de boomgaard moet doen, bijvoorbeeld niet richting de sloot spuiten. Ook ziet de chauffeur precies hoeveel spuitvloeistof hij nodig heeft en welke rijen al gespoten zijn. Zo blijft er geen vloeistof over en spuit hij niet per ongeluk twee keer dezelfde rijen. Daarnaast is achteraf precies zichtbaar waar en wanneer er gespoten is.

"De nieuwste ontwikkeling is bladmassa-afhankelijk spuiten. Waar geen blad zit, gaan de spuitdoppen dicht. Waar minder blad zit, wordt minder gespoten. Zo gaat er geen spuitvloeistof onnodig verloren. Dit is goed voor het milieu en bespaart spuitvloeistof", zegt de spuitmachinefabrikant. 

Dinsdag 18 juni 2019 sloeg vader Henri met zijn twee kleinzonen de eerste paal voor het nieuwe bedrijfspand op het naburige bedrijventerrein Hondsgemet in Geldermalsen. Het huidige pand in Meteren werd te klein. H.S.S. krijgt in het nieuwe pand meer ruimte om hun spuitmachines te produceren. In de nieuwe, grotere testruimte kan H.S.S. nu ook hun drierijenboomgaardspuiten testen aan de eisen die de overheid stelt. In plaats van één rij behandelt een drierijenboomgaardspuit drie rijen tegelijk.

De planning is dat het nieuwe bedrijfspand begin december wordt opgeleverd. Eind januari houdt H.S.S. een open dag voor belangstellenden. Bezoekers krijgen een rondleiding in het nieuwe pand en worden geïnformeerd over de nieuwste innovaties van H.S.S.

Hol Spraying Systems is op 27 juni 2019 ook aanwezig op Dé Appeldag in Opijnen. Op deze dag zal met de CF2000-3, de drierijenboomgaardspuit van H.S.S., onder andere de aan- en uitschakeling van doppen op GPS en het keren zonder stoppen worden gedemonstreerd. Ook zal de nieuwe Redpulse Duo van Fruit Tec worden meegebracht welke door ontbladering zorgt voor meer kleur op de vruchten.

Voor meer informatie:
H.Hol&Zn. and/or H.S.S. B.V.
Den Bommel 8
4194 TZ Meteren
+31 345 56 92 94
mattijsvandijk@hholenzoon.nl 
www.hholenzoon.nl
www.holsprayingsystems.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven