Markt draait in week tijd om

“Na dieptepunt tomatenmarkt komen er een paar goede weken aan”

Tholen – De afgelopen weken werd de tomatenmarkt gekenmerkt door lage prijzen. Sinds eind april zijn de prijzen gaan zakken, maar die daling is nu gestabiliseerd en er lijken een aantal goede weken aan te komen. “De producties nemen na de langste dag niet meer toe en de vraag trekt ook wat aan, dus tot de vakantieperiode ziet het er goed uit”, bevestigt een handelaar het marktbeeld. “En daarna moeten we maar weer afwachten wat de vakantieperiode gaat betekenen. Dat kan namelijk wel weer tegenvallen.”

Hoewel de prijzen in de periode april-juni de afgelopen jaren niet het hoogst waren, is de prijsontwikkeling dit jaar toch weer anders dan vorig jaar. “Vorig jaar lagen de prijzen op dit moment hoger en begonnen ze halverwege juni te zakken. Dit jaar is het voorseizoen achter de rug en is er zicht op een prijsstijging.”

De vinger krijgen achter de reden voor de prijsstijging blijft altijd lastig. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat Spanje al zo’n twee weken behoorlijk leeg geoogst is en ook uit Marokko neemt de aanvoer af. “Maar dat was vorig jaar niet anders. Wat wel meespeelt is dat het weer dit voorjaar slechter was dan vorig jaar met als gevolg een lagere consumptie. Dat terwijl de producties in Nederland en België wel op peil waren.”

Op dit moment gaan de trostomaten voor zo’n 50 cent per kilo de deur uit en dat is normaal voor de tijd van het jaar, terwijl ook de prijzen voor losse tomaten ‘normaal’ zijn. Voor cherry en babypruimtomaten stijgen de prijzen voor de daghandel momenteel zelfs naar boven de 2 euro per kilo. “Bovengemiddelde prijzen voor de tijd van het jaar. Anderhalve week geleden zag het daar nog niet naar uit. In een week tijd is het omgedraaid, maar helaas stijgen de prijzen altijd langzamer dan dat ze zakken.”


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven