Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nederland consolideert zich als grootste EU-leverancier

Vooruitzichten zomerseizoen tomaten EU

De werkgroep tomaat, die onderdeel uitmaakt van de Groep voor de Maatschappelijke Dialoog over Tuinbouw en Olijfolie van de Europese Commissie, geeft in zijn meest recente rapport een overzicht van de verwachtingen voor het zomerseizoen van tomaten. Er wordt een stabilisering van het areaal in Nederland, België en Spanje geraamd en een kleine afname in Italië.

Het geplande areaal voor de teelt van zomertomaten in Italië heeft een omvang van 18.900 hectare met een verwachte oogst van 605.000 ton. In Nederland zal het areaal in de periode van april tot november naar verwachting 1.800 hectare bedragen met een oogst van 765.000 ton. 11% hiervan heeft betrekking op ronde tomaten, 73% op trostomaten en 16% op specialiteiten. De winteroogst in Nederland breidt zich ook aanzienlijk uit: in de afgelopen vijf jaar is deze met 33% gegroeid. Voor Spanje wordt dit zomerseizoen een oogst van 650.000 ton verwacht op een areaal van 8.200 hectare. De verwachting voor Frankrijk is een areaal van 2.131 hectare met een oogst van 526.845 ton.

Voor Marokko verwacht de werkgroep voor het komende seizoen een oogst van 815.000 ton op een areaal van 5.240 hectare: een groei van 1% ten opzichte van de 806.000 ton van vorig jaar. 71% van het areaal zal betrekking hebben op ronde tomaat, 4% op trostomaat en 24% op specialiteiten, waaronder cherrytomaten. Verder is de sterke groei van de import vanuit Turkije opvallend, met 107.799 ton in 2018.

In het winterseizoen van 2018/2019 was er volgens het rapport van de Europese Commissie sprake van sterke prijsschommelingen op alle markten, met name voor ronde tomaten, en in de periode van april tot september.

In 2018 consolideerde Nederland zich als de belangrijkste EU-leverancier, met 948.654 ton. Daarna volgde Spanje, met 777.244 ton. Op nummer drie stond Marokko, met een totale tomatenexport van 547.584 ton in 2018, waarvan 450.757 bestemd werd voor de EU.

Volgens de Spaanse AGF-federatie FEPEX bepaalt het energiebeleid van de verschillende lidstaten hun concurrentievermogen. Ook wijst de organisatie op het feit dat de teelt in de EU steeds meer gericht is op specialiteiten, terwijl de import steeds meer uit ronde tomaten bestaat. FEPEX benadrukte eveneens de negatieve gevolgen van geïmporteerde plagen, zoals de tuta absoluta, die leiden tot een aanzienlijke stijging van de teeltkosten en een barrière vormen in de toegang tot derde markten, zodat het beleid van marktdiversificatie sterk beperkt wordt.

Ook is er sprake van grote bezorgdheid rondom de verspreiding van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (TOBRFV). Deze plaag is afkomstig uit Jordanië en is momenteel aanwezig in Duitsland en Italië. Ook in Mexico en de Verenigde Staten is het virus aangetroffen.

 

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven